Мария Габриел: Новият европейски „Баухаус“ ще е душата на зеления пакт

Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, науката, образованието и младежта. „В развитие“, 08.11.2021 г.

15:11 | 8 ноември 2021
Обновен: 14:15 | 11 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: BloombergTV Bulgaria
Снимка: BloombergTV Bulgaria

Новият европейски „Баухаус“ има за цел да приложи ниско въглеродни решения в търсенето на нова функционалност и материали в Европа – в индустрията, образованието, ежедневието и нагласите на гражданите на Европейския съюз. Зеленият пакт на Европа и превръщането на континента във въглеродно неутрален до 2050 г. може да успее, само ако бъде разпознат и носи конкретна полза за всички. Екосистемата от публични институции, граждани, частен сектор, иновации, наука и култура са в сърцевината на новия подход към решаването на проблемите пред ЕС. Това заяви Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, науката, образованието и младежта, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Имаме нужда от ново трансформиращо движение, което да е съвместно с гражданите, регионите, ключови сектори като образование и култура и да носи конкретни решения на местно ниво. Новият европейски „Баухаус“ предлага решения на глобален проблем като климатичните проблеми, но с местни решения.

Не търсим решения за един сектор или за една дисциплина в науката – търсим връзката между различни общности от хора, които да предлагат съвместни решения.“

Целите на зелената сделка излизат извън границите на текущия цикъл на инвестиции и бюджет, напомни Габриел. „За това трите основни принципа на новия „Баухаус“ са естетика, устойчивост и приобщаване.“

Екосистемният подход към проблемите е един от стълбовете на идеята и ЕК и Европейският институт за иновации и технологии организира нов конкурс от 18 октомври до 17 декември за стартъпи - ще бъдат финансирани двадесет компании с до 50 000 евро.

Има много конкретни идеи и примери за действие на всички нива и всички сектори – какво може да се прави от рециклиран картон, как културата създава по-приобщаваща среда за живеене.

Инициативата има над 700 партньора и са били подадени над 2000 предложения в конкурса за проекти. „В България имаме седем дългосрочни официални партньора“, каза Габриел.

От голямо значение за развитието на идеята е ангажираността на младите хора, както и новите практики в културната и образователната сфера. Един от проектите, спечелил награда на конкурса, е бил за трансформацията на изоставена сграда в творчески център за деца и младежи и „място, където бизнесите и стартъп екосистемите могат да откриват своите таланти“, сподели Габриел.

Повече може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.