В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гладът за кадри може да доведе до срив в икономиката

Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, "В развитие",12.10.2021

16:00 | 12 октомври 2021
Обновен: 19:26 | 12 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да имат баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии. 

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите в 10-15% Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не  е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании. 

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото.