В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Законопроект на МФ предвижда бизнесът да може да коригира начисления ДДС при ревизия

Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването “Бизнес старт”, 11.10.2021

12:22 | 11 октомври 2021
Обновен: 17:02 | 11 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Според предложението, което е внесено за обществено обсъждане от Министерството на финансите, данъчната ставка от 9% ДДС ще остане до края на извънредната епидемична обстановка и ще важи за всички стоки и услуги, които към момента се ползват от намалена ставка. Това заяви Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Предложението за това продължение е логичнo, а аргументът бе извънредната обстановка. Но имаше и предложения да се разшири обхвата на стоките и услугите, които ползват намалена данъчна ставка. Както и това намалено ДДС да трае вечно. Предстои да видим как ще се развие фискалната политика в следващия парламент.” 

Пламен Донев посочи, че позитивите от намаляването на данъчната ставка върху бизнеса са чудесен пример за “еднопосочна ценова еластичност”. Този ефект се характеризира с това, че с увеличаването на данъчната ставка скачат и цените за крайния потребител. Но когато ДДС-то падне, бизнесът печели повече, крайният потребител плаща същата цена. 

Гостът заяви, че най-важната промяна във фискалната политика на страната е, че вече бизнесът ще има възможността да коригира начисления ДДС в следствие на данъчна ревизия. 

“Години наред имаше спор между данъчната администрация и бизнеса, който беше свързан с отказа на данъчен кредит при извод за липса на реална доставка.  Това водеше до нарушаване на принципа на неутралност на данъка. Идеята на ДДС е да облага крайното потребление и като приход към бюджета влиза онази сума на данъка, която е стигнала до крайния потребител.” 

Когато се отказва данъчен кредит без да се прави корекция на начислението от страна на доставчика, това води до неоправдан бюджетен приход. 

“Има много дела по този казус, някои и в Съда на Европейския съюз. Чак сега има наченки, че практиката ще се оправи.” 

Финансовият експерт обясни, че когато данъчен кредит бъде отказан, като сумата може да е равна на милиони и няма начин тези средства да бъдат възстановени, защото доставчикът няма право да внася промени, то бизнесът фалира заради данъчния удар.

“Това беше ползвано като тормоз или до някаква степен административен произвол спрямо бизнеса. И е много хубаво, ако законопроектът, по начина по-който е формулиран в момента, бъде приет в Народното събрание и проблемът се реши.” 

Пламен Донев посочи, че над 50% от съдебните дела, които се водят във връзка с ДДС, са точно заради отказ на данъчен кредит. Когато бизнесът получи възможност за корекция на ДДС ставката в случаи на данъчна ревизия, тогава ще бъде освободен и административен ресурс на данъчните органи, които ще могат да се занимаят с реални злоупотреби.  

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук