В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България трябва да използва рекордните печалби от цените на тока, за да помогне на бизнеса

Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество", "В развитие", 08.10.2021 г.

14:08 | 8 октомври 2021
Обновен: 17:58 | 8 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

България като цяло печели, че има голямо търсене на електроенергия. Страната не се влияе от повишените цени на природен газ, тъй като производството е предимно от въглищни централи и АЕЦ "Козлодуй". Следващият парламент трябва да използва тези ресурси, за да подпомогне както бизнеса, така и населението. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Въпрос на политическо решение е част от тези печалби да се върнат на бизнеса и домакинствата. Това трябва да бъде първата работа на следващия парламент - да направи втора актуализация на бюджета и тези пари да се върнат на потребителите. Няма причина държавата да разполага с милиарди повече в приходи и да не ги върне на потребителите, които са ги платили."

В коментар за ситуацията на енергийния пазар в Европа, Ангелов заяви, че Русия в момента задържа допълнителните доставки, за да принуди по-бързото лицензиране на "Северен поток 2". 

Според Ангелов подобряването на перспективите за България в доклада на Световната банка е забавено. "Повечето международни институции подобриха прогнозите си за България още преди половина година", каза той и добави, че бързото възстановяване се дължи отчасти на експортно ориентираната икономика. 

Антикризисните мерки на правителството помогнаха да се запази производствения капацитет и тези сектори ще могат да се възстановят много бързо, смята Ангелов. Някои от мерките, особено в социалните сфери като здравеопазването, могат да бъдат запазени, за да станат по-привлекателни за привличането на нови кадри.  

"Има и по-притеснителни развития като бързия растеж на ипотечното кредитиране." Това вдига цените на имотите и строителството и макар да помага за възстановяването на икономиката, "може би вече стига до притеснителни нива. Вече има риск на нeдвижимите имоти - дори наближаваме балон", каза Ангелов.

Запитан за евентуалното членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Ангелов коментира, че за това ще трябва редовно правителство, което да извърши реформи. Страната може да спечели много от процеса на споделяне на политики и мерки, който се случва на този форум, каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.