В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дефицитните бюджети са необходими във времена на инфлация

 д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management в предваването "В развитие" 14.08.2021

15:44 | 14 септември 2021
Обновен: 15:07 | 20 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Дефицитните бюджети са необходими във времена на инфлация

Инфлацията е много висока и ще продължава да расте. Тя обаче може и да има положителен ефект за бедна държава като България. Затова политиците трябва да заложат на инвестиции и правилно разпределение на ресурсите. Това каза д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Д-р Ковачев България не може да си позволи „да е най-консервативната страна икономически“ в тази ситуация и може дори да извлече ползи, ако заложи на инвестиции. "Дефицитният бюджет ще е необходим и е необходим в момента, посочи икономистът. "Икономиките са циклични. Във всяка фаза на цикъла трябва да се прилагат различни политики", каза още той.

Според него икономистите и политиците в Чехия, Унгария и Полша са били изненадани от инфлацията, но ефектите от нея засега са различни. 

„В Унгария икономиката започва да „прегрява“ и затова там има по-сериозно покачване на лихвите. Там инфлацията сега е най-висока“, каза д-р Ковачев. 


Той посочи Полша като противоположен пример за държава, която е в по-добра ситуация и не е под особен натиск, като няма риск от обезценяване на злотата. По тази причина лихвите към момента са ниски, като според Ковачев там се изчаква реакцията на Американската централна банка.

"Чехия е настроена проинфлационно", каза още икономистът и обясни, че чешката икономика печели от това, че "кроната е по-слаба", защото държавата залага на износа, а местните компании инвестират в страната и не изнасят капиталите си.  

В анализа си Ковачев посочи и какви други мерки трябва да предприемат политиците в България и какви са решенията, които прилагат Чехия и Унгария.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.