В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Работодателите предпочитат да преназначават, а не да съкращават служители

Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в ManpowerGroup България,“В развитие”, 08.09.2021 г.

14:41 | 8 септември 2021
Обновен: 10:43 | 10 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Голяма част от компаниите у нас са насочени към това да намират нови услуги и нови пазари в условията на четвъртата вълна на Covid-19. Също така предпочитат да пренасочват служителите си към други проекти или функции в рамките на организацията, вместо да да съкращават хора и да намаляват възнаграждения. Това сподели Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в ManpowerGroup България, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Данните са от последното проучване на компанията относно нагласите на работодателите и служителите спрямо „Четвъртата вълна на Ковид-19“.

Стоева обясни още, че 61% от работодателите и 76% от заетите очакват отделни индустрии и бизнес функции да преустановят дейност в периода септември-декември 2021 г. Очаквано единствените сектори с оптимистична прогноза са „Информационни технологии”, „Аутсорсинг на бизнес процеси”, „Консултантски услуги” и „Търговия и бързооборотни стоки”. Най-големи са притесненията в сектор „Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство”

 

“В “здравеопазване и фармация” има притеснения, защото евентуални нови мерки биха ограничили възможностите за профилактичните прегледи. Има известни притеснения в производство и автомобилна индустрия”, обясни Мария Стоева.

 

Според Мария Стоева голяма част от хората, работили в туризма, хотелиерството и ресторантьорството, са се преориентирали към работа по складове, в производствени компании и търговски обекти и смятат да останат там. Защото този сектор продължава да бъде много несигурен и никой не знае колко време мерките ще продължават да засягат компаниите, работещи в него. 

 

Много малко от работодателите биха намалили възнагражденията на служителите, защото знаят, че това е стъпка, която не е добре да предприемат в настоящата ситуация, добави Стоева. Нагласите на служителите коментира така:

 

“Служителите очакват, че могат да бъдат изпратени в принудителен отпуск, че могат да загубят работата си, особено в определен тип сектори. Действително се вижда, че служителите са по-притеснени от работодателите.”

 

Целия разговор относно проучванията на ManpowerGroup България може да гледате във видеото.

 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.