В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Резкият ръст на пазарите няма да приключи скоро

Йордан Мицикулев, професионален трейдър и основател на The Smart Money, „В развитие“, 17.08.2021

15:07 | 17 август 2021
Автор: Александра Попова

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови рекордни върхове в края на търговията в понеделник. Широкият американски измерител удвои нивото си спрямо пандемичното дъно от 23 март. 100% рали е най-бързото удвояване на бичия пазар спрямо достигнатото дъно от Втората световна война насам. Индексите са икономически индикатори, като нашата задача е да гледаме тяхното развитие. За момента всичко изглежда добре, като се очаква резкият ръст на пазарите да не приключи скоро. Това коментира Йордан Мицикулев, професионален трейдър и основател на The Smart Money, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"На технологичните компании им подейства много добре обстановката, в която хората получават пари от вкъщи, за да не работят, като по-късно тези пари влизат отново в капиталовите пазари. Основната политика на ФЕД е да влива пари в икономиката чрез кредити и лесни финансирания, а не да ги дава директно на хората".

Това, което гледат инвеститорите невинаги е движеща сила. Големите инвеститори, хедж фондове и институционални играчи всъщност гледат съвсем различни данни на база, на които може да видим как икономиката се движи в следващите 10-12 месеца. Ритейлът гледа данните за предходния период, а институционалните играчи - за бъдещия период, каза Йордан Мицикулев. 

Гостът е на мнение, че не може да се каже, че пазарът в Азия изостава от глобалния оптимизъм.

"В момента една от добрите индикации е колко кредити дават банките на фирмите и бизнесите. В Азия не е имало големи ръстове в даването на кредити. Икономическите данни в Китай не са лоши, спадовете в индексите са една заявка, че пазарът е стабилен и ще продължи нагоре".

Секторите, които се възползват най-много от оптимизма на инвеститорите, са технологичния и този на полупроводниците. 

Друга тема от разговора бе какво може да спъне ралито на водещите капиталови пазари.

"Ако погледнем финансовите пазари след 2010 г. ФЕД започна да налива много пари в икономиката с цел стабилизирането на системата и бързи увеличения на растежа. Вчера вечерта от ФЕД излязоха със становището, че всички фактори, които могат да предизвикат оттеглянето на стимули, са налице. Това са бавни процеси – те няма да спрат да вкарват пари в пазара, но ще намалят количеството. От гледна точка на това всеки голям инвеститор би се замислил дали е редно да инвестира в момента".

В последно време инфлацията се ускорява, въпреки че според централните банкери това ще бъде временно явление. 

Инфлация е налице от март миналата година. Целият икономически растеж е благодарение на нея. Проблемът е, че хората ги е страх от инфлацията точно когато започват дефлационни процеси. Цените на дървения материал от 1200 долара паднаха на 400 долара. Наблюдава се нормализиране на цените на петрола, златото, среброто. Ускоряването на ръста в цените ще бъде временно явление, смята Йордан Мицикулев. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.