В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Американските акции завършиха полугодието с двуцифрен процентов ръст

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 01.07.2021 г.

13:55 | 1 юли 2021
Обновен: 13:55 | 1 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американските акции завършиха първата половина на годината с двуцифрени процентни ръстове, задвижвани от икономическо възстановяване, което според много инвеститори все още набира темпове. Това каза Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването „В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"S&P 500 нарасна с 14,45% от началото на годината до сряда, докато Dow Jones Industrial Average се покачи с 12,8%. Това тримесечие е петото поредно тримесечие на покачвания на двата индекса", добави тя. 

За вчерашната сесия S&P 500 маркира 34-ия рекорд на затваряне за 2021 г., докато Dow също остана на зелено. Настроението е оптимистично – почти всички параметри - от тези за наемане на работа до потребителските разходи у доверието на собствениците на малки бизнеси се възстановиха и останаха над техните пандемични ниски нива.

Инвеститорите се насочват към втората половина на годината, преценявайки дали скорошното ускоряване на инфлацията се превръща в преходно или в началото на по-дългосрочна тенденция, която може да принуди Федералния резерв да ускори темповете си на увеличение на лихвените проценти.

Веселина Василева коментира още, че европейските акциите също отчетат солидни ръстове за първата половина на 2021 г., но леко се понижиха в последния ден на търговия за второто тримесечие на фона на постоянните опасения относно пандемията на коронавируса и нарастващата инфлация.

"Паневропейският Stoxx 600 затвори в сряда с понижение от 0,8%, като акциите на автомобилните компании потънаха с 1,9%, за да поведат губещите. Бенчмаркът обаче е нараснал с над 13% от началото на годината до момента."

Европейските инвеститори реагираха на множество икономически данни в сряда. БВП за първото тримесечие на Великобритания беше потвърденo на ниво от -1,6% за тримесечието, малко под очакванията, докато бизнес инвестициите са спаднали с 10,7% на тримесечие, тъй като страната претърпя строги мерки за блокиране.

В същото време инфлацията в еврозоната се охлади през юни до 1,9% от 2,0% през май, в съответствие с прогнозите и целта на Европейската централна банка „близо до, но под 2%“. 

Успокоението през юни облекчи временно опасенията, че икономическото възстановяване на блока ще стимулира растежа на цените, въпреки че икономистите очакват натискът да се ускори отново през втората половина на годината.

Ускореното наемане на работна ръка предполага силно търсене, намаляване на икономическата несигурност и отваряне на много затворени заради пандемията бизнеси. А това продължава да увеличава заетостта, особено в сектора  на хотелиерството и свободното време.

Цената на американския петрола се доближава до 74 долара за барел, докато пазарът е в очакване на срещата на ОПЕК+ по-късно в четвъртък, на която групата ще вземе решение за нивата на производство.

Часове преди срещата на ОПЕК+ картината е позната - Русия и Казахстан предлагат увеличаване на доставките, докато Саудитска Арабия и нейните арабски съюзници от Персийския залив предпочитат по-голяма предпазливост. Въпреки че се очаква групата да увеличи доставките от август, тревогата от новия делта вариант на коронавируса може да ограничат по размер това увеличение.

Веселина Василева добави, че основният индекс на Българската фондова борса SOFIX приключи първите шест месеца от годината с ръст от 24,6% на ниво от 557,690 пункта.

"Индексът затвори на малко по-високо ниво от днешното на 21 юни, когато достигна 557,840 пункта, преди да се понижи с 1,37% в следващата сесия. Като цяло обаче основният измерител е на най-високото си ниво от 17 февруари 2020 г., или близо до 16-месечен връх. През второто тримесечие той прибави 11,5% към стойността си."

През последните шест месеца общо 11 дружества от SOFIX успяха да повишат стойността на акциите си, а останалите четири изпращат полугодието със спад в цената.

„Алтерко“ е лидер по ръст в цената на акциите, по оборот, и по брой сделки.

Днес фокусът е върху борсовия дебют на „Син Карс“, като акциите поскъпнаха над два пъти в първите минути след стартирането на търговията.

Това е второто изключително успешно първично публично предлагане (IPO) на пазарa за растеж на малки и средни компании на БФБ, след като на 21 януари 2021 г. предлагането на акции от "Биодит" АД също беше презаписано около 3 пъти. На 7 юли предстои публичното предлагане на „Импулс“. 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.