В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарите очакват дали ЕЦБ ще продължи да изкупува облигации

Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, "В развитие", 10.06.2021 г.

13:10 | 10 юни 2021
Обновен: 13:11 | 10 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След като увеличи програмата си за изкупуване на облигации през второто тримесечие, за да държат под контрол разходите по заемите, предстои да видим дали ЕЦБ ще остави същото темпо и през предстоящите месеци. Това заяви Веселина Василева, пазарен редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Повечето икономисти очакват от банкерите да се придържат към сегашните темпове и през лятото.

На фон имаме възстановяваща се икономика, подхранвана от по-ускорени темпове на ваксинация и намаляващи случаи на заразени, което позволи да се отворят отново ресторанти, магазини и плажове. Това също така доведе до скок в цените, повдигайки въпроса кога ЕЦБ трябва да действа, за да задържи инфлацията под контрол.

Ключовата фраза, на която пазарът ще обърне внимание е дали ЕЦБ очаква да изкупува облигации по своята програма за спешни покупки при пандемия със „значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината“.

Това е езикът, който ЕЦБ използва на предишната среща, когато възстановяването на САЩ заплаши доходността по облигациите в еврозоната, чиито ръст може да навреди на крехкото възстановяване на икономиката.

Нетните покупки по програмата от 1.85 трлн. евро в момента се извършват с около 20 млрд. евро седмично, в сравнение с 14 милиарда евро седмично в началото на годината.

Повечето икономисти казват, че не очакват значително намаляване през следващото тримесечие, след като банкерите, включително Лагард, отхвърлиха идеята, че икономиката може да се справи.

По стечение на обстоятелствата, точно когато Лагард започва пресконференцията си, САЩ ще публикуват данни, които се очаква да покажат ускоряване на инфлацията в САЩ до 4.7% през май. Това е далеч над целта от 2% на Федералния резерв.

Лагард ще представи и нови икономически прогнози за еврозоната, които трябва да потвърдят по-позитивна перспектива. Анализаторите очакват прогнозите за растеж и инфлация да бъдат ревизирани нагоре.

Допълнителна тема, която може да се появи, е дигиталното евро. Управителният съвет заяви, че ще реши до средата на 2021 г. дали да стартира такъв проект, а Лагард посочи, че новата форма на валутата може да е факт до четири години, ако служителите дадат зелена светлина на идеята.

На този фон настроенията на Wall Street преди данните за инфлацията днес бяха помрачени, като основните щатски индекси завършиха сесията в сряда близо до дъното си за деня. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад със 15.,68 пункта до ниво от 34 447.14 пункта и записа трети пореден дневен спад. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0.2% до ниво от 4129.55 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с около 0.1% до равнище от 13 911.75 пункта.

Индустриалният и финансовият сектор бяха най-големите губещи сред 11-те сектора в S&P 500, повличайки надолу по-широкия пазар.

Инвеститорите очакват новите данни за инфлацията, за да преценят дали натискът към повишаване на цените е само временен в момент, когато икономиката продължава да се възстановява от породената от пандемията рецесия.

Европейските борси от своя страна не успяха да намерят единна посока в сряда, като това отразява предпазливите нагласи в други части на света преди новите данни за инфлацията в САЩ, които може да накарат Федералния резерв да обмисли ограничаване на покупките на активи по-скоро от предвиденото.

Паневропейският индекс Stoxx 600 постигна малък ръст към края на търговията, но отделните сектори и големи борси поеха в противоположни посоки. Секторът на здравеопазването се представи най-добре с ръст от 1.9%, а секторът на суровините се понижи с 1.8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0.20% до ниво от 7081.01 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0.38% до равнище от 15 581.14 пункта. Френският CAC 40 обаче изплува на зелена територия с ръст от 0.19% и завърши деня на ниво от 6563.45 пункта.

Вчера Световната банка повиши прогнозите си за растеж. В глобален план СБ очаква световната икономика да нарасне с 5.6% през 2021 г., благодарение на американските стимули и по-бързия растеж в Китай. Тя обаче предупреждава, че скокът ще бъде задържан от „силно неравномерния“ достъп до ваксини срещу COVID-19.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.