В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Необходим е агресивен подход за привличането на чуждестранни туристи

Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризъм, "В развитие", 17.05.2021

14:15 | 17 май 2021
Обновен: 15:44 | 17 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Навсякъде по света туризмът е на колене. Затова основният приоритет на служебното министерство на туризма е да предаде посланието с помощта на съответните партньори в чужбина, администрации и дипломатически посолства, че България успя да неутрализира третата вълна на Covid-19. Това заяви Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризъм, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Някой трябва да излезе и да каже ясно - ние в България преодоляхме тази криза, дори и да е моментно, сме способни да посрещнем чуждестранни туристи".

Анелия Крушкова коментира, че в рамките на двумесечното си управление службният кабинет вероятно няма да може да засегне дългосрочни теми и проблеми в туристическия сектор, тъй като когато започва един сезон, той на практика е приключил.

"В този ред на мисли Министерството на туризма следва да предприеме конкретни облекчения за сектора, както и конректни мерки, с които бихме могли да покажем на нашите партньори, че всъщност искаме те да бъдат наши гости".

По думите на бившия председател на Държавната агенция по туризъм в началото на всеки разговор трябва да бъде поставена вярна и точна информация за предстоящия сезон, като например колко хотела ще отворят това лято, какъв ангажимент ще поемат и какъв пакет ще предлагат.

"Договорите, които осигуряват големия брой туристи в България, се подписват обикновено зимата за лятото - може би сега е момента да помислим и за зимата".

"Нашето поведение трябва да бъде агресивно към всички тези, които потенциално биха могли да бъдат наши гости", коментира Анелия Крушкова, пояснявайки, че това са най-вече граждани на съседните ни държави.

"По-далечните пътувания в момента не са толкова реални. Масовите пазари, какъвто е руският, германският, британският, те досега трябваше да подпишат своите договори, което не се случи. Масовият брой туристи, които идват в България, не идват чрез индивидуални договори, а с чартъри".

Според Крушкова все още не може да се каже дали българският туризъм е загубил руския пазар, тъй като в днешно време отношенията са доминирани от политиката.

"Това е също една от задачите на сегашното правителство  - да направи съответните стъпки, с които да бъде стопен ледът между нашите страни. Не безплатни визи или други форми на облечение за руските туристи - единственото важно нещо е колко самолетни седалки ще разреши Русия за България".

В края на разговора бившият председател на Държавната агенция по туризъм прогнозира, че следващата зима ще бъде изключително трудна.

"Ако може с 30% всяка година да увеличаваме броя на туристите, то това би било една успешна политика".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук