В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Само шест хотела на Северното Черноморие ще бъдат отворени за Великден

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) и генерален мениджър на хотели AQUA, "В развитие", 28.04.2021

15:18 | 28 април 2021
Обновен: 17:52 | 28 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Заповедта на министъра на здравеопазването е ключовият елемент - тя е единственият инструмент, който определя механизма, по който могат да влязат туристите. Към днешна дата такава няма и дори и да бъде издадена скоро, то би било безмислено. Това заяви Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) и генерален мениджър на хотели AQUA, в ефира на предаването "В развитие", с водещ Вероника Денизова.

"Без тази заповед нито туроператорите могат да работят и да предлагат съответните пакети, нито семействата могат да си планират великденската ваканция в България".

По информация на Павлин Косев за Великден на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена ще бъдат отворени само по три хотела.

"Отварянето на един хотел е изключително сложен процес, който изисква поне две седмици предварително планиране. С липсата на подобна заповед ние рискуваме да натрупаме огромни загуби. Изключително малко леглова база ще отвори за великденските празници на Северното Черноморие".

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите посочи също, че съвсем наскоро е била обявена информация от Bulgarian Air Charter, въз основа на която за целия месец юни са канселирани всички програми на германския пазар.

"Ако въобще имаме за юни месец туристи от Германия, то те ще бъдат изключително малко. Тоест вече въпросът отива какво ще случи месец юли".

"Официалното откриване на летния туристически сезон е 1 май", припомни генераленият мениджър на хотели AQUA, прогнозирайки, че дълго след това българските курорти ще останат безлюдни.

"Надяваме се след 15-20 юни да започнат да влизат някакви туристи, ако вече има точни и обявени мерки, с които те да се съобразят и които да им позволят да планират своята почивка".

От разговора стана ясно, че за летния туристически сезон от Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите очакват основно туристи от България, Румъния, Израел, Турция и Русия.

В края на разговора Павлин Косев коментира, че България пропусна да извлече добрия пример от отварянето на сезона в съседна Гърция, където се ваксинират всички служители в туристическия бранш и маректинговата кампанията е била стартирана много по-рано.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук