Европейските акции поевтиняват заради притесненията на инвеститорите

Пазарен коментар на Джо Истън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 23.03.2021

16:11 | 23 март 2021
Обновен: 16:12 | 23 март 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции поевтиняват във вторник, след като забавяне в доставките на ваксини и ограничителните мерки натежават на настроенията на инвеститорите. Индексът Stoxx 600 бележи спад с 0.5%. Това стана ясно от думите на Джо Истън, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Турските акции се насочват към най-лошия си двудневен спад от 20 години с 12%, след уволнението на шефа на централната банка през уикенда. Загубите, обаче намаляват през последния час".

"Основната новина, свързана с пандемията, е, че правителството на Германия ще постави страната в пълен локдаун преди великденските празници", допълни още гостът.

"Междувременно водещата агенция за инфекциозни болести в САЩ заяви, че AstraZeneca може да е дала остарели данни за своето проучване за ваксината срещу  Covid-19".

Ийстън обясни, че индексът Stoxx 600 е все още с 3% под върха си от преди пандемията.

"Еврото поевтинява, докато регионалните облигации поскъпват".

Ийстън каза още, че доходността по 10-годишните облигации бележи спад за втори пореден ден преди търговете на облигации тази седмицаа доларът поскъпва. 

"Вниманието ще бъде насочено към Вашингтон, където по-късно ще говори управителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл и министърът на финансите Джанет Йелен за мерките със справянето на пандемията".

Междувременно цената на петрола се понижава в Лондон поради опасения относно перспективите за търсенето, особено с предупреждението на правителството, че летните ваканции може да не са възможни.

Целия пазарен коментар гледайте във видеото.