В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Йонко Чуклев: С натиска си срещу малките инвеститори регулаторите се застреляха в крака

Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, В развитие, 05.02.2021

14:05 | 5 февруари 2021
Обновен: 19:04 | 5 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

С натиска си срещу малките инвеститори регулаторите се застреляха в крака, защото сега много повече хора следят форумите и социалните мрежи и в бъдеще ще виждаме все повече организирани масови ходове, подобни на манията около GameStop. Това заяви Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Регулатори, маркет мейкъри и самите големи институционални инвеститори се уплашиха от ситуацията с GameStop и платформи като Robinhood се опитаха да тушират това напрежение“, каза гостът относно решението на Влад Тенев да забрани покупките на някои акции за известно време.

„Ако през изминалото десетилетие важен беше институционалният капитал, сега навлизаме в епоха, в която все по-важен е социалният капитал и затова, когато се говори за тези събития се цитират новите канали на комуникация на младите инвеститори, т.нар. Robinhood-трейдъри“.

„Преди основните канали за борсова и финансова комуникация бяха големите световни медии, а след това навлязоха канали като Twitter, но вече говорим за много различни канали като Reddit, Discord, а дори и в идните години TikTok“, заяви Чуклев.

„Интересно беше как се появява едно противопоставяне, от една страна на малките, които са един своеобразен Давид на финансовите пазари и големите институционални инвеститори, като своеобразен Голиат“.

По думите на Чуклев вече поведенческият анализ е недостатъчен и е необходимо да се намери нов тип анализ при определяне на инвестиционното поведение.

“Ако се върнем назад в миналото, пасивното управление на инвестициите бе норма, а сега имаме една Генерация Z, най-голямата кохорта в САЩ, която управлява 150 и 200 млрд. долара и са само в началото на кариерата си. Платформи като Robinhood им позволява не да инвестират в пазара като цяло, а да инвестират в конкретни компании, които харесват”.  

Чуклев коментира и това дали решението да бъдат забранени покупките на определени акции за известно време е приложимо в бъдеще.

„Не мисля, че това е най-добрият подход, защото сега става въпрос за дена акция, но когато има много млади инвеститори с различни позиции спирането на търговията не е приложимо“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.