В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Една грешка на централните банки ще счупи пазарите

Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, В развитие, 21.01.2021

17:22 | 21 януари 2021
Обновен: 17:22 | 21 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Ако пандемията бъде овладяна до края на годината и хората се успокоят, и започнат да харчат, икономиката ще се задвижи. Това ще доведе до инфлация, а ако тя е близо до двуцифрено число, централните банки ще се уплашат. Тогава евентуално повишаване на лихвите и изтегляне на ликвидност ще счупи пазара. Това заяви Иво Благоев, изпълнителен директор на Астра Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.  

„Единственото, което е реална заплаха за пазарите в момента е грешка от страна на централните банки“.

„От 2009 г. насам светът живее във финансов стрес под една или друга форма и събитията следват едно след друго през няколко години и в момента сме освен в здравна и в икономическа криза“, каза Благоев.

„Тя не се вижда обаче на финансовите пазари. При тези отрицателни лихви в Европа и почти нулеви лихви в САЩ цената на финансирането е пренебрежимо малка“.

„Правителствата стоят в подкрепа на хората, а централните банки стоят в подкрепа на правителствата“, заяви гостът.

„Икономиката върви към изграждане на големи играчи. Локдаунът стресира всички, но големите корпорации имат достатъчно ресурси да издържат заключване и за цяла година“.

„Големият базов въпрос е до колко в момента капиталовите пазари отразяват реалната икономика“, заяви Благоев.

„Въпросът е много сложен. Всъщност какво отразява пазарът реалния икономически живот или очакванията за едни бъдещи неясни приходи“.

Благоев също така коментира големият интерес на инвеститорите към малките компании  в САЩ в момента, наричайки го „мания“.

„Всички гледаме в една позитивна посока. Това е изводът който се налага, и който виждаме от цените на финансовите пазари. Пазарът показва оптимизъм“.

Моята теория е, че в икономическото пространство има баланс между положителните и отрицателните новини, но водещото е настроението на хората“, каза гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.