В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нова вълна от необслужвани кредити може да бъде поета само от развит вторичен пазар

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, В развитие, 18.12.2020

14:55 | 18 декември 2020
Обновен: 15:06 | 18 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Банковата система въпреки всичко е на печалба тази година, макар и по-малка от предходната и нещата не изглеждат апокалиптично. Благодарение на стрес тестове и заделени буфери банките спокойно могат да пожерtват част печалбата си до изтичането на мораториума до 31 март с ясното разбиране, че имат и подкрепата от Европейската централна бнака. Това коментира Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки

"По-големият въпрос е какво ще стане след изтичането на "кредитната ваканция", тъй като тогава ще видим кои юридически и кои физически лица, поискали отсрочка, са засегнати и в каква степен", уточни Деян Василев.

"Нямаме все още реален поглед върху просрочените кредити, които към този момент се докладват от банките само като редовни в Централния кредитен регистър. Но можем да бъдем сигурни, че банките внимателно следят и анализират хората и бизнесите от различните сектори."

По информация на госта поисканата сума за отсрочване е около 9 млрд. лева обща главница, а вноските, които са отсрочвани реално, са само месечните и банковият буфер им позволява да се справят спокойно с тях.

Във връзка с небанковия сектор и фирмите за "бързи заеми" Деян Василев поясни, че за тези дружества, които не са част от дъщерни банкови институции, като например лизинговите, важи изцяло мораторуима.

"Останалата част от тези дружества са се възползвали от кратки и еднични отсрочки от месец-два. В края на декември ще излезат статистиките, но традиционно при тях количеството необслужвани кредити е по-голямо, макар и с по-дребни суми."

В допълнение към темата за вторичния пазар на необслужвани кредити Деян Василев коментира, че когато ЧСИ предлага апартамент за продан, кандидат-купувачите, спечелили търга трябва да платят кешово, редуцирайки изключително ликвидността на този пазар.

"В рамките на механизма на банкови акредитиви по една търговска сделка при купуване на голяма стока от друга държава, за да има доверие, че ще бъде изплатена сумата, банката неотменимо се задължава да плати, ако се изпълнят условията - така се намалява търговския риск. Ако подобен механизъм се въведе в нашето законодателство за публична продан, този пазар ще стане много по-ликвиден, защото ще участват повече платежоспособни страни и банките ще понесат по-малки загуби, и обезпечените апартаменти ще могат да се продават на по-добра стойност".

Във втората част на интервюто беше засегната темата за Европейската стратегия за разрешаване на проблема с необслужваните заеми, която гостът определи като "предвидливо усилие от страна на ЕК, целящо хармонизиране на пазара за необслужвани кредити и националните законодателствата в този сектор."

"Стратегията съдържа много широка рамка, която цели създаването на Европейски център на данни за необслужвани кредити, предоставящ статистики от отделните държави; реформа в законодателството и други компоненти, необходими за развитието на този пазар, но и е налице и един компонент, който може би не е решение в правилната посока - подкрепа за национални дружества за управление на активи, т.е. държавни колекторски фирми"

Деян Василев сподели своята предпазливост по отношение на европейските практики, заявавайки, че "не трябва на сляпо да се вярва на всичко, което идва от Европа - едни неща функционират във Франция и Германия, други в България". 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.