В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има риск Фед и ЕЦБ да останат сами в борбата с кризата

Асен Стойчев, заместник-директор „Частно банкиране“, FiBank, В развитие, 3.12.2020

14:33 | 3 декември 2020
Обновен: 12:32 | 4 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Ако скоро не бъдат приети спасителните пакети в САЩ и Европа, то Федералният резерв и Европейската централна банка ще останат сами в борбата с кризата. Това каза Асен Стойчев, заместник-директор „Частно банкиране“ във FiBank в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Много е важно как САЩ и Европа ще продължат да се борят с кризата – дали чрез монетарна политика или ще разчитат на големи фискални дефицити. Виждаме, че планът за възстановяване в Европа е спрян от Полша и Унгария. В САЩ също в Конгреса не минава нужния пакет от стимули“.

По думите на Асен Стойчев се наблюдава ротация на капиталовите пазари, като до изборите в САЩ печеливши са били технологичните компании и компаниите в растеж, докато най-печеливши от новата стратегия са компаниите от индустриалния сектор.

„Наблюдава се увеличаване на доходността по 10-годишните облигации, което предполага възстановяване и повишаване на инфлацията през следващата година“.  

„След всяка рецесия следва икономически възход, но все още не е ясно дали ще имаме вторична рецесия през първото тримесечие на следващата година в следствие на сегашните рестрикции. Ако това се случи, Фед може да влезе отново на пазарите и да облекчи допълнително политиката“, коментира Асен Стойчев. 

Как ще се възстанови икономиката след коронакризата; каква е връзката между пазарите и реалната икономика; кои са най-перспективните сектори според инвеститорите? Отговор на тези и още важни въпроси дава деветото издание на Investor Finance Forum, което се провежда днес, от 12 часа и се излъчва на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Тази година заради пандемията от COVID-19 деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum ще се проведе в нов, хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио. 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank. 

Целия разговор може да видите във видео.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.