В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Анализатор: Covid-19 е единственият фактор, който ще предскаже цената на петрола

Стефан Стефанов, финансов анализатор, В развитие, 24.11.2020

13:59 | 24 ноември 2020
Обновен: 16:16 | 24 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Covid-19 е единственият фактор, който ще предскаже цената на петрола - всичко друго е производно на разпространението на пандемията. Неминуемо основната предпоставка за 20-процентния скок на цените на черното злато този месец се оказаха положителните новини покрай разработките на ваксини. Това коментира Стефан Стефанов, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Като вторичен фактор за поскъпването на черното злато трябва да се вземе предвид и еветуалната готовност на страните от ОПЕК+ да задържат ограниченията в добива на нива, каквито са настоящите, а не както беше планирано през януари".

"Само след седмица предстои да разберем дали ще бъдат променени тези позиции. Моето лично мнение е, че тези нива няма да бъдат коригирани, тъй като основна роля играе разпространението на пандемията и страните членки нямат друга алтернатива, освен да ги задържат", коментира Стефан Стефанов.

По отношение на обърнатия спред на фючърсите върху сорта WTI за декември 2021 г. и януари 2022 г. гостът коментира, че по-дългосрочните договори са по-малко търгувани и индикаторът Open Interest при тях възлиза на 3900, докато при декемврийските договори е приблизително 78-80000.

"С други думи може да се каже, че инвеститорският интерес към януарските договори е все още много малък и респективно не е удачно да се обръща голямо внимание на обърнатия спред".

"Повишаването на покупките на петрол от азиатските икономики, което се наблюдава от скоро, е наистина една глътка въздух за индустрията, но няма как Азия напълно да замени търсенето на черно злато от Европа", заяви финансовият анализатор.

В заключение Стефан Стефанов прогнозира, че цените на сортовете WTI и Брент ще се покачат до около 50 долара за барел през януари и февруари, паралелно с очакванатото увеличение на глобалния БВП. 

"Но ако има трета вълна на пандемията, то тогава цената на петрола може да се срине до 30-35 долара за барел, но няма да станем свидетели на повторни отрицателни стойности, каквито бяха отчетени по-рано тази година".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.