В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политолог: Изглежда Ердоган подкрепя ислямистките акции и призивите за бойкот на Франция дадоха резултат

Проф. Антоний Тодоров, политолог, Нов български университет, В развитие, 30.10.2020

13:58 | 30 октомври 2020
Обновен: 14:48 | 30 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Турският президент Реджеп Ердоган все повече се опитва да говори като лидер на ислямския свят. Тази му позиция обаче е слаба, въпреки че има и много, които го чуват. Това каза проф. Антоний Тодоров, политолог, Нов български университет, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Тодоров коментира темата в рамките на последното напрежение между турския и френския лидер, след като Турция обвини френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

“Има уши, които чуват това, което Ердоган казва, а именно насърчение да убиват в името на религията, което е абсурдно”.

Тодоров отбеляза, че Ердоган сякаш подрепя ислямистките акции, въпреки че турското правителство ги осъди.

“Това, което направи президентът на Турция, е, че нанесе лична обида на френския президент. Това е рядкост за две страни, още повече членки на НАТО, т.е. съюзнички”, коментира гостът.

Според политолога действията и изказванията на Еманюел Макрон от последните седмици спрямо ислямизма имат и вътрешнополитически мотив с оглед на желанието на френския президент да получи втори мандат.

“Вече знаем, че много от ислямистите са много далеч от представата за дълбоко вярващи хора. Става дума за политически фанатизъм, които издига знамето на религията като свое. Това е желание да се упражнява власт чрез насилие, нищо повече”.

“Позиция на Макрон е, че няма официална религия, че държавата не стои зад никоя религия, която се налага със силата на политическата власт. Макрон не е казал, че ще затвори джамиите. Той каза просто, че имамите във Франция е добре да се подготвят в рамките на френските институции”, отбеляза Тодоров.

Експертът изрази мнение, че подобни мерки биха били положителни и за други страни от западния свят, включително България.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.