В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Успехът на технологичните компании на БФБ е резултат от прозрачността при тяхното листване

Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“, Елана Трейдинг, В развитие, 01.10.2020

14:29 | 1 октомври 2020
Обновен: 14:46 | 1 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Успехът на технологичните компании на БФБ се крие зад прозрачността по тяхното листване. IPO-то на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" е ярко доказателство на тази теза. Това заяви Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“, Елана Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Телелинк е една от най-добрите, ако не и най-добрата представяща се технологична компания на БФБ, тъй като имаше възможно най-прозрачното първично публично предлагане, което компанията демонстрири от самото начало на процеса през септември. Инвеститорите знаеха какво да очакват и на база на проспекта на компанията, и на обявените цени. Тези, които продадоха акциите си по време на втория транш  реализираха 50% печалба, като догодина се очаква да има още допълнителни траншове"

Димитър Георгиев поясни обаче, че присвояването на най-големия миноритарен дял, възлизащ на 10% от акциите на "Телелинк", от английския инвестиционен фонд Utilico Emerging Markets Trust е изключение на БФБ. 

"Чуждестранните инвеститори към този момент остават нетен продавач на нашия пазар заради ликвидността и липсата на достатъчен брой качествени компании - само 10% от компаниите са представени на борсата"

По отношение на другата технологична компания на SOFIX - "Сирма" и спадът oт 50% на акциите й спрямо цените по време на IPO-то й през 2015 г. Димитър Георгиев изведе като причина участието в компанията на твърде много индивидуални инвеститори - "акциите бяха изключително ликвидни и продуктите й не толкова разбираеми от инвеститорите, което впоследствие доведе до бърза разпродажба по време на коронакризата, но все пак очакваме Сирма да докаже статута си на публична компания", заяви гостът.

В контраст с развитията около "Сирма" Георгиев поясни, че "трицифрените ръстове на "Алтерко" се дължат именно на по-ниската ликвидност и по-лесните за разбиране продукти на компанията и затова тя е сред най-атрактивните технологични компании на българската борса".

Във връзка с предстоящото листване на "Биодит" Димитър Георгиев заяви, че процесът по първично публично предлагане трябва да бъде изгладен възможно най-максимално чрез помощта на опитен консултант по въпроси, свързани с набиране на капитал, писане на проспект, разговори с инвеститори, представяне и т.н.

"Много е важно целият процес да бъде максимално прозрачен, защото повечето от българските технологични компании не са свикнали да говорят за себе си и да представят пред инвеститори собствените си продукти и перспективи за в бъдеще"

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук