В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Студената война в онлайн пространството е като всяка друга война

Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, В развитие, 2.09.2020

12:38 | 2 септември 2020
Обновен: 15:19 | 2 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Китай с нуждае от колосални инвестиции, за да преодолее технологичната си зависимостта си от САЩ, заяви Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Спас Иванов студената война в онлайн пространството е като всяка друга война, а в конкретния случай е ясно, че Америка се стреми да запази лидерската си позиция в технологичния сектор.

„Целият свят усеща конфликтът между САЩ и Китай. САЩ е най-големият пазар за 5G и целта е да не допуска Китай на никаква цена. Китай не е желан партньор на САЩ”.

Гостът обаче подчерта, че технологичните компании в САЩ зависят от доставките от Китай.

„Всичко е едно дрънкане на оръжия, тъй като САЩ нямат никаква стратегия как ще си върнат обратно в страната производствата от Китай“.

Според експерта по киберсигурност е трудно да се каже колко време ще е необходимо на Китай да постигне независимост от технологичния сектор на САЩ. Все пак по думите на Спас Иванов големите китайски производители са изразили готовност да разработят собствени технологии.

„Политиката на Тръмп трябва да внимава до къде може да стигне, защото балансът между двете страни е крехък“.

Спас Иванов смята, че все пак споразумение ще бъде постигнато до средата на следващата година.

„Целта е да се отстрани основния конкурент на американските компании в областта на  5G, a това е бъдещето на всяка комуникация, която ще се гради в бъдеще в света”.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.