В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да допринесе за новата ракетна система на ЕС с военноморската си експертиза

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, В развитие, 21.08.20

13:32 | 21 август 2020
Обновен: 15:43 | 21 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

България може да участва в проекта на Европейския съюз (ЕС) за разработване на нова ракетна система, като допринесе със своята военноморската експертиза. Страната ни ще трябва да привлече и българската индустрия. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Проектът за разработването на технологии за изстрелване на ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS) е последният одобрен от ЕС. Проектът ще бъде координиран от MBDA, водещ европейски производител на ракети и ракетни системи. MBDA е предложил на България да се включи във военноморската част на тази технология. В момента се водят разговори с Висшето военноморското училище. След това трябва одобрение от Министерството на отбраната и да се подпише меморандум”. 

Божилов обясни, че идеята на ЕС е не създаване на обща европейска армия, а развиване на ключови военни способности.  

Той каза още, че има общо 47 програми за развитие в областта на отбраната в ЕС и идеята е да се създаде връзка между отбраната, бизнеса и науката. 

“България не трябва да изостава и да внедри всички най-нови технологии като 5G мрежи, интернет на нещата, големи данни. Проектът на ЕС цели всичко да е в обща мрежа - дронове, танкове и т.н. - за да имаме пълна визия какво става на бойното поле и да имаме предимство пред който и да е противник”. 

По думите му ЕК залага на регионалното сътрудничество.  

“Трябва да си сътрудничим с Румъния, Гърция и други съседни страни и така да обединим усилия. Не само че се насърчава това, но и се дава приоритет при финансиране на проекти”.  

Той посочи, че всички ключови държави като САЩ, Израел, Китай и Русия вървят в посока внедряване на най-новите технологии в отбраната.  

“Европа не може да си позволи да изостане от тези тенденции. Тя трябва да е глобален играч и да защитава своите интереси, където е необходимо. Рисковете стават все по-разнообразни, терористични организации имат достъп до най-новите технологии. Части от Европа са в рисковите области”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.