В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Смяна на лидерството в САЩ може да подобри икономическата среда на Балканите

Христо Господинов, преподавател по политически науки, В развитие, 14.08.2020

15:06 | 14 август 2020
Обновен: 15:06 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска

Традиционно всеки един от американските президенти се фокусира върху един или два региона, в които да има активна роля. При смяна на лидерството в САЩ и президент на демократическата партия има възможност той, в случая Джо Байдън, да с обърне към Балканите, което би повишило инвестициите и подобрило икономическата среда у нас. Това мнение изрази Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Според Господинов номинацията на Камала Харис за вицепрезидент на демократите показва желанието им да спечелят гласовете на чернокожите и на по-младите избиратели, които все още се колебаят за кого да гласуват. 

“Демократическата партия се консолидира и някои ходове на Доналд Тръмп изиграха положителна роля за това”. 

По думите на експерта има само един фактор, който може да “бутне” Тръмп и това е икономиката. 

Той отбеляза, че в САЩ е важно не само партията да спечели президентското място, но да спечели също Сената и Камарата на представителите. 

“Ако републикаците (при евентуална победа) не успеят да консолидират така добре структорите си и Тръмп да има помощ и в Камарата, и в Сената, ще сме свидетели на проблеми в САЩ”. 

Според Господинов все пак при липса на много тежък политически скандал около Джо Байдън и Камала Харис преднината на Демократическата партия (в рамките на 8-9% към момента) трудно ще бъде стопена от Тръмп. 

“Въпросът е дали Тръмп ще успее да се справи с икономиката до края на мандата си, дали безработицата ще бъде преодоляна”, посочи той. 

Гостът отбеляза, че по отношение на ваксината срещу коронавируса все още остава неясно дали ще има такава до изборите в САЩ, а евентуалното ѝ наличие не е гаранция, че Тръмп ще успее да съкрати разликата с Байдън. 

Гледайте целия разговор във видеото

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.