В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Корупцията остава проблем по пътя на България към еврозоната

Д-р Емил Калчев, икономически анализатор, В развитие, 11.06.2020

13:00 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Лошата новина от доклада на Европейската централна банка за България е, че страната е далеч по отношение на конвергенцията спрямо остналите страни членки на Европейския съюз поради неизпълнението на номинални критерии като работна заплата, но и поради наличието на висока корупция в институциите. Също така причина за отлагането, освен неизпълнението на всички критерии, е, че няма силна политическа воля към членството в еврозоната. Това каза д-р Емил Калчев, икономически анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В доклада на ЕЦБ се акцентира върху високата корупция, което е проблем на цялата институционална структура на страната. Това е проблем за ЕЦБ, която изготвя доклада и реално отразява мнението на страните от еврозоната. Според анализаторите на ЕЦБ държавно конролираните предприятия са източник на корупция". 

Калчев коментира, че добрата новина е, че се отчита, че България иска да се присъедини към еврозоната. "13 години от влизането в ЕС страната нямаше ясна визия, че иска да влиза в еврозоната", допъллни той.

"Потокът на преки чуждестранни инвестиции към страната е много нисък. Много малко компании искат да дойдат и да създадат бизнес и предприятия тук. Оказва се, че не сме привлекателн въпреки фиксирания валутен риск, добрата инфраструктура, свързана с интернета, и ниските данъци, тъй като корупцията е проблем".

По думите му най-голямата полза от потенциалното членство на страната в еврозоната ще е геостратегическа.

"По този начин България влиза много по-ясно в европейския клуб и няма да се лута между различни регионални влияния. Отпада изцяло валутният риск, когато България приеме еврото".

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.