В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Няма признаци на път към мирни преговори в Либия

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 09.06.2020

12:49 | 9 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Засега няма признаци на път към мирни преговори в Либия. Това каза Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Миналата седмица премиерът на Либия Файез Сарадж посети Турция и каза, че не е готов за преговори с Халифа Хафтар. Във военно отношение нещата са много променливи, но засега той няма причини да приеме примирието, а по-скоро да продължи офанзивата”.  

Димитрова обясни, че на практика това, което става в Либия през последните седмици, е накарало страните, подкрепящи Хафтар - Египет, Саудитска арабия, ОАЕ, Франция - да потърсят начин да спрат настъплението на правителствените сили. 

“Снощи имаше разговор между американският президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Ердоган. Ердоган би искал САЩ да подкрепи международно признатото правителство в Либия. Но от друга страна подкрепящите Хафтар са съюзници на САЩ. Турция не може да разчита и на подкрепата на Европейския съюз, защото страните са разединени в позициите си”.  

Още за стратегическото значение на споразумението между Турция и Либия, както и за конфликта между Гърция и Турция - вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.