В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ударът от пандемията не беше еднозначен за различните сектори на синята икономика

Илзе Атанасова, председател на УС на Морски клъстър България, В развитие, 04.06.2020

13:26 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Въздействието на коронавирусната пандемия не беше еднозначно върху различните сектори на синята икономика. Морският транспорт и пристанищата са по-силно засегнати. Тепърва се очаква негативно въздействие и върху другите сектори заради свързаността помежду им. Това каза Илзе Атанасова, председател на Управителния съвет на Морски клъстър България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Мерките срещу коронавируса засегнаха основно круизния транспорт, който спря почти на 100%”, коментира Атанасова. 

Тя посочи, че товарният морски транспорт има спад от около 30% в контейнерните превози, а при насипните товари спадът е над 50%. “При танкерите няма значителни спадове, имайки се предвид, че те се използваха като складове заради поевтиняването на петрола”, коментира експертът. 

По думите на Атанасова пандемията е ударила и големите корабостроителници, защото дейността там е свързана с мобилността на хората. 

Гостът отбеляза, че приходите на българските пристанища намаляват заради коронакризата, а общото мнение на бизнеса е, че е необходим по-адекватен подход при разработването на държавните мерки за подкрепа, тъй като те трябва да имат предвид спецификите на съответните индустрии. 

Според Атанасова има транснационални възможности за преодоляване на щетите от коронакризата в индустрията, включително на ниво Европейски съюз. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук