В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Правни предизвикателства пред идеята на ЦД за създаване на мегафонд

адвокат Жулиета Мандажиева, съдружник в АД Точева и Мандажиева, в предаването В развитие, 11.04.2016

13:03 | 11 април 2016
Автор: Investor.bg
адвокат Жулиета Мандажиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
адвокат Жулиета Мандажиева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята на Централен депозитар (ЦД) за създаването на мегафонд с акции от „Регистър А“ крие две предизвикателства, а именно заложеното в нея обратно изкупуване на акциите на фонда по всяко време и възможността за обратимост на този процес. Това каза адвокат Жулиета Мандажиева, съдружник в АД „Точева и Мандажиева“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Първият момент с обратното изкупуване на дяловете стои под въпрос дотолкова, доколкото то винаги е присъщо на конкретно определени в закона и европейските регламенти и директиви фондове. За да бъде възможно едно такова обратно изкупуване, този фонд трябва да влезе в дефиницията на някой от изрично уредените фондове по европейското право. Ако се случи това, по отношение на неговите активи ще важат сериозни ограничения, което би създало трудности пред реализирането на тази идея, обясни тя. 

Една от причините е, че активите трябва да бъдат доста висококачествени, а част от този пул ще бъде създаден от junk shares.

Европейското законодателство позволява съществуването на такива дружества само ако то ги е регулирало изрично. По думите й не може да се появи дружество, което не е колективна инвестиционна схема или алтернативен инвестиционен фонд, и да изкупува обратно своите акции без да влиза в ограниченията за такива дружества, уредени в европейското законодателство

Другото предизвикателство според адвокат Мандажиева е възможността за обратимост на процеса. Подобна идея е почти неосъществима поради стриктните правила, които съществуват за увеличение или намаление на капитала и за обратно изкупуване на собствени акции за публичните дружества, каза още тя. 

Вижте целия коментар във видеото: