В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Повече фискални мерки биха донесли успокоение на инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 17.03.2020

12:29 | 17 март 2020

Картината на финансовите пазари е доста драматична. Инвеститорите излизат от всякакви активи и търсят ликвидност на всяка цена. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Прогнозите сочат, че след Китай еврозоната ще е най-засегната от негативните ефекти от разпространението на пандемията”.

“Централните банки по целия свят предприемат различни мерки - осигуряване на ликвидност, сваляне на лихвените проценти, а на места и двете”, коментира Иванова. Тя отбеляза, че това обаче не успява да успокои инвеститорите.

“Може би за първи път в историята имаме сценарий, в който цялата икономика на света се оказва замръзнала. Инвеститорите чакат много повече фискални мерки, за да има поне малко успокоение”.

Редакторът отбеляза, че опасенията са за пълен колапс на китайската икономика, тъй като едва справила се с пандемията, страната ще трябва да се изправи пред последиците от слабото търсене.

“Не знаем колко време ще отнеме на Европа и САЩ да се справят с този проблем... Европейската комисия очаква спад от 1% на БВП на еврозоната, има много по-песимистични прогнози. Американският президент Доналд Тръмп вече заговори за рецесия”.

По думите на Иванова най-тревожна остава несигурността по отношение на това колко дълго ще продължи пандемията и какви фискални стимули ще будат предоставени.

“Зависи и какви резерви имат компаниите, как могат да се справят в тази ситуация сами”, добави тя.

Според редактора за част от бизнеса вероятно ключът за справяне в ситуацията ще е в цикъла на регулаторно разхлабване, за който множество централни банки вече сигнализираха, включително и Европейската централна банка.

Гледайте целия разговор във видеото.