В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС изглежда като атрактивна възможност за Турция

В развитие, 18.03.2016

13:56 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес финансовите пазари в Турция са на ниски нива. Индексът Borsa Istanbul бележи спад след два поредни дни на печалби заради силната търговия след решението на Фед. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Турция, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Лирата се обезценява за първи път от три дни насам, след като изтри повече от половин процент от стойността си. Можем да видим значително поскъпване на лирата, ако бъде постигнато споразумение в Брюксел по въпроса с бежанската криза. Анкара иска да ускорени преговори за присъединяване към ЕС, повече пари и свободно безвизово пътуване в замяна на постигането на споразумение по бежанския въпрос.

Последните две условия изглежда лесно ще бъдат договорени, но членството в ЕС може да се окаже трудно. Преговорите за присъединяването на Турция са започнали преди почти 30 години. В близко време турците няма да станат свидетели на присъединяването към ЕС, тъй като Анкара няма да може да приеме всички изисквани глави заради начин на управление на президента Ердоган и значителните проблеми на Турция със свободата на словото и човешките права. 

По икономически и геополитически причини ЕС изглежда като атрактивна възможност за Турция. През 2010 и 2011 турската икономика отбеляза ръст с двуцифрено изражение, а към днешна дата нарастването на БВП достига 3%.  

Вижте повече във видеото: