В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Липсата на ясно изразен лидер отслабва позициите на Европа спрямо САЩ

Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ, В развитие, 04.10.2019

15:28 | 4 октомври 2019
Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа в момента не е в силната позиция спрямо САЩ. Това каза Васил Караиванов, икономист и преподавател в СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът направи коментара си по повод решението на САЩ да наложат мита върху стоки на Европейския съюз след победата в Световната търговска организация (СТО). Митата ще влязат в сила на 18 октомври, като те ще са в размер на 10% върху самолети от ЕС и от 25% върху земеделски и други стоки. 

Според Караиванов една от основните причини за слабостта на Европа спрямо САЩ е липсата на ясно изразен лидер. Той поясни, че това отчасти се дължи на решението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне на САЩ от споразумението с Иран, както и неспирните преговори около раздялата между Великобритания и Европейския съюз.

„Желанието на САЩ да балансират търговските дисбаланси е другата причина за тези мита“, посочи Караиванов.

„Не бива все пак да забравяме, че всичко започна с предложението на Тръмп към Европа за премахване на митата и квотите, което обаче беше отказано“, добаво той.

Според Караиванов е добре Старият континент да насочи позициите си на предстоящите търговски преговори към намаляване на митата и освобождаване на търговията със САЩ.

„В противен случай еврозоната ще бъде изтощена много бързо“, посочи той.