В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са вариантите за строеж пред АЕЦ Белене?

Станислав Георгиев, изп. секретар на Булатом, „В развитие“, 10.06.2019 г.

15:26 | 10 юни 2019
Обновен: 07:48 | 6 юни 2020
Станислав Георгиев, изп. секретар на Булатом, „В развитие“, 10.06.2019 г.

Процедурата по строеж на нова атомна електроцентрала у нас стартира официално на 22 май, като на този етап са изпратени покани за потенциални участници в проекта. Но какви са опциите, ако настоящата процедура се провали? Това е един от въпросите, на които отговаря изпълнителният секретар на Булатом Станислав Георгиев в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В света има случаи, в които АЕЦ са частни. У нас това също е възможно, ако настоящата процедура пропадне и се наложат промени по нея. Нека преди това почакаме, за да видим дали ще имаме резултат по настоящия проект“.

Всеки инвеститор би се радвал, ако получи държавни гаранции, но на този етап не е ясно, дали страната ни е в състояние да даде такива, коментира Георгиев.

„Северна Македония, Сърбия, Черно гора – тези са част от държавите, получили покана, за да се превърнат в акционери на АЕЦ Белене“.

Процедурата все още е в ранните си етапи, така че е рано да се правят догадки за бъдещето на АЕЦ Белене. Сигурното е само, че дори в момента имаме борса на енергийния пазар, а с отварянето на нови мощности, цената на електроенергията би имала потенциал да се промени, казва още изпълнителният секретар на Булатом.

„Изграждането на седми и осми блок в АЕК Козлодуй и строежът на АЕЦ Белене не бива да се сблъскват, а трябва да се допълват“.