В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кои са ключовите новини след заседанието на ЕЦБ?

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 07.06.2019

12:21 | 7 юни 2019
Обновен: 00:55 | 4 юни 2020
Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Вилнюс стана ясно, че лихвените равнище се запазват поне до средата на 2020 г. Предишното решение бе за запазване до края на 2019 г. От друга страна, бяха обявени детайли около третата програма за евтино кредитиране на банките. Все пак има стимул за икономиката и на него ще се разчита. Това открои като ключови новини от заседанието на ЕЦБ д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

След това еврото поскъпна малко спрямо долара, а по-късно пазарите проследиха пресконференцията и новините от страна на Марио Драги, уточни Магдалена Иванова. "ЕЦБ представи и нови прогнози за иконономическия растеж. От мандата на Драги остават още 5 месеца. Тук има доста спекулации дали сигналите от него дали отговарят на пазарната ситуацията, или просто поддържа успокояващи послания. Той подчерта, че геополитическо и търговското напрежение продължават да тежат върху растежа. От друга страна, той вижда и оценява, че последните данни - за последното тримесечие, са една идея по-добри от очакванията на централните банкери, и това пролича в променените перспективи за европейската икономика", подчерта тя.

Растежът в еврозоната

"1,2% растеж- най-слабото представяне на еврозоната от 2012 г. (в случай, че се сбъдне). През 2018 г. растежът бе 1,9%. Очакванията са инфлацията да се ускори до 1,3%. Това я оставя далеч от целта на Централната банка от 2%. За следващата година се очаква тя да стане 1,4% и 1,6% през 2020 г.".

Германия попари надеждите на ядрото на еврозоната

"Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната потвърди ръст от 0,3%. Потребителските разходи и инвестиции са подкрепили икономиката на еврозоната. В изказването на Марио Драги се прокрадна следнотоо изречение: ключовият въпрос е колко дълго може да бъде изолирана останалата част на икономиката от производствения сектор, който продължава да бъде слаб. Има съмнения, че тази слабост ще се прехвърли в други сектори. Разчита се на сектора на услугите да поддържа растежа не само в Германия".

Преди малко видяхме притеснителни данни за индустриалното производство в Германия, посочи Иванова. След това от Bundesbank понижиха очакванията за растежа на икономиката, спомена още тя.

Вижте видео материала с целия разговор.