В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България отчита прогрес по отношение на културния туризъм в градска историческа среда

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, В развитие, 07.05.2019

14:12 | 7 май 2019
Обновен: 14:12 | 7 май 2019
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Януари, февруари и март завършват с ръст в броя туристи. През март той е 6%. Ние имаме силно развитие на културния туризъм в градска среда. Посещенията са доста. Надяваме се, че кампанията в Пловдив за Европейска столица на културата ще е по-активна през лятото. Това коментира Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Българите посрещнаха основно в България Великден и Гергьовден. Гергьовден е и празник на Поморие, Петрич, Камено. Осъществиха се около 550 000 пътувания. Натоварването започна още около Велики Четвъртък.  Доволни сме от стартирането на летния сезон от гледна точка на това, че бяха отворени 22 хотела на Черноморието. Когато Великден се свързва с май, това е добре за туризма".

Тази година очакваме над 2700 нови легла в нови хотели, също така и по Черноморието, подчерта Румен Драганов. "Този спад, за който говори министър Ангелкова, бе ясен. Но за сметка на това се позиционират самолети, които са за градски туризъм. Варна и Бургас са прекрасни градове за културен туризъм, други пък – подходящи за спа, конгресен туризъм. На Несебър му е необходима е мултифункционална зала", спомена още той.

"Направиха се инвестиции в нови хотели от турски инвеститори, мениджъри и персонал.  Има нови хотели в Ахелой, Слънчев бряг, Св. св. Константин и Елена, в София. Прекрасни инвестиции се направиха в Пазарджик, Старосел, Гоце Делчев, Огняново, базирани на минерални води. Инвестициите в 62 000 къщи също са предимство".

Подготвя се продуктова стратегия за балнео и спа туризма у нас, разкри Румен Драганов. "Близо 600 минерални извори предполагат тази стратегия. Всяка стратегия започва със ситуационен анализ на капацитета и потенциала. Тя се състои от основни цели и план за действие, като най-важен е мониторингът", обобщи той.