В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

80 долара за барел е лимитът за цената на петрола

Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, В развитие, 25.04.2019

19:37 | 25 април 2019
Обновен: 01:29 | 6 юни 2020
Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ново увеличение в цената на петрола е възможно, но фундаментът няма да подкрепи подобен ръст за дълго. 80 долара за барел е максималната цена, която бихме могли да видим. Това каза Георги Райков, анализатор в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Райков отбеляза, че за членовете на разширената група ОПЕК+ са приемливи далеч по-ниски цени.

Цена от 80 долара за барел със сигурност не е във фокуса на руските производители, те се справят добре и на по-ниски нива. Саудитска Арабия също има много ниска производствена цена, като това обаче не променя факта, че държавните финанси на страната се нуждаят от цена на петрола от 75-80 долара за барел“.

Трябва да имаме предвид, че САЩ стават по-голяма заплаха и разграбват допълнителен дял от пазара при цена от над 80 долара за барел, отбеляза Райков.

Той коментира и затягането на американските санкции срещу Иран, като отбеляза, че Щатите със сигурност ще преследват ограничение на износа на ирански петрол до нулеви стойности.

„Отчитайки текущо нивата на производството, както и динамиката на щатското, изглежда сега е най-подходящият момент да се преследва прекратяване на износа от Иран“.

Съпротива на американския натиск може да се очаква от страна на Китай, като най-голям вносител на ирански петрол, добави той.

Япония и Южна Корея са традиционни съюзници на САЩ, Индия вероятно също ще се съобрази със санкциите. Положението е несигурно в Турция, но тя няма съществен внос от Иран“.

Райков коментира и предвидената за юни среща на ОПЕК+. 

Едва ли едва ли ще видим някаква промяна в текущите договорки и доброволното ограничаване в производството преди срещата, освен ако пазарът не се затегне много до юни, което е малко вероятно“.

Вижте целия разговор във видео материала.