В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

До следващата рецесия остават поне още 12 месеца

Драгомир Великов - директор Инвестиции, Компас Инвест, В развитие, 12.03.2019

15:14 | 12 март 2019
Обновен: 18:16 | 4 юни 2020
Драгомир Великов - директор Инвестиции. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До следващата рецесия остават още между 12 и 18 месеца. Това каза Драгомир Великов - директор Инвестиции, Компас Инвест, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Великов отбеляза, че пазарните показатели, които обикновено се явяват индикатори за наближаваща рецесия, са кривата на доходността на държавните облигации в САЩ, водещият икономически индекс на Щатите, както и над 4%-но увеличение на заплатите.

В момента няма ясен сигнал по нито един от тези показатели, че рецесия ще настъпи скоро“.

Гостът отбеляза, че спадът на тези показатели и забавянето в ръста на световната икономика, на които сме свидетели в последните месеци, все пак не значат криза.

Най-уязвими при бъдеща рецесия ще са най-задлъжнелите икономики, разчитащи на външно финансиране, отбеляза Великов. Турция, Аржентина и Южна Африка са с потенциал да се окажат силно засегнати, добави той.

Големите и стабилни икономики като американската са относително имунизирани на този етап от световното икономическо забавяне и биха продължили ръста си през следващите няколко месеца“.

Предстоящата рецесия ще е по-слаба от тази през 2008 г. и ще е предизвикана от нормализирането на лихвените проценти и покачването на работните заплати, смята още Великов.

Вижте целия разговор във видео материала.