В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Транзитното значение на България в енергийния сектор определя преговорната ѝ сила

Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в НБУ, В развитие, 27.11.2018

20:16 | 27 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Транзитното значение на България в енергийния сектор определя преговорната ѝ сила, заяви Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По отношение на това, от къде ще преминава Турски поток, към момента все още всичко е въпрос на преговори, уточнява Виктор Аврамов. "Решението в крайна сметка ще сме вземе руската страна. Едното е свързано с България, другото – с Гърция", посочва гостът.

"За Русия може би рискът е по-малък, ако Турски поток тръгне на север. За България нещата стоят по различен начин – трудно е да се докаже дали тя ще има полза от този проект. Според изявление на медиите 4 млрд. евро ще идват от транзитни такси. Реално максималните приходи, които може да получи Булгартрансгаз, възлизат на 4,6 млрд. лв. за 20 години. От тях трябва да се извадят 2,8 млрд., които са себестойността на този проект, като в тях не са включени ремонтните дейности по поддръжката. Максималната печалба ще бъде от порядъка на 1,8 млрд. за целия период. При това положение проектът е действително рисков за България".

Максималният обем на природен газ ще бъде достигнат след 2022 г., констатира Виктор Аврамов. Т.е. дори да бъде построено това продължение на Турски поток, няма да бъде запълнено с максимален капацитет веднага, счита енергийният експерт.

Транзитното значение на България е важно заради преговорната сила на България, споменава още гостът. В момента цената на газ е конкурентна, отбелязва Аврамов.

"Старият проект „АЕЦ Белене“ е прекратен в 2012 г. Подновеното реализиране на този проект е трудно. При наличието на сеизмичен риск е добре да се потърси алтернативна площадка. Покриването на новите изисквания е рисково. Трябва да се демонстрира, че този проект е евтин поне толкова, колкото проект на алтернативна площадка с намалени сеизмични рискове".