В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Градус започна да търгува акции като потребителски стоки

Мариян Йорданов, Investor.bg, В развитие, 18.06.2018

20:08 | 18 юни 2018
Мариян Йорданов, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариян Йорданов, Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията за продажба на пилешко месо „Градус“ постигна онова, което никой досега не беше – да продава акции така, както се продават потребителски стоки. Това каза Мариян Йорданов от Investor.bg в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова. Повод за разговора беше новината за успешното IPO на компанията.

Успехът е успех по правилата на предлагането, записани са над минималния брой акции с около 20%. „Градус“ ще бъде на борсата. Тя привлече 80 млн. лева с продажбата на 44 млн. акции. От тях 22 млн. ще са нови, 22 млн. са продали съществуващите акционери, коментира събеседникът.

„Видяхме как компанията комбинира три неща. Едното е, че тя по принцип има рекламни бюджети, второто, че продава масов продукт като птиче месо и третото, че продава акции. Тя събра тези неща в едно и успя да рекламира и акциите, и месото, и себе си, използвайки част от годишния си рекламен бюджет. Досега е имало големи банки, които са се листвали на нашата борса, и други големи компании, които са масово известни, но никоя не е правила това да продава акции, както се продават потребителски стоки“.

Има 1059 сделки, което е изключително много. Най-голямата сделка е за почти 20 млн. лева, втората е за 12 млн. лева. Ще е интересно след време да се види кои са били тези големи купувачи. В предварителни информации се споменаваше за много известни имена и ще е интересно да се види дали те са се осъществили, добави Йорданов.

Въпреки това цената на акциите от 1,80 лв. е в най-долния диапазон. Това говори, че IPO-то не е успешно на максимална степен, поне не и откъм търсене.

Какво влияние ще има новината за борсата?

„Борсата ще отчете добри приходи. С тези 80 млн. лева тя ще прибере такси от комисионни. Миналия месец оборотът на борсата беше около 20 млн. лв., сега за 1 ден тя прави 4 пъти. Така че борсата ще подкрепи финансовия си отчет с тези приходи от комисиони. Това е добре за всички пазарни участници, защото, когато борсата работи на печалба или си покрива разходите, е добре за всички останали“.

Интересно е дали ще поскъпнат родните акции в следващите няколко дни:

„Обикновено преди IPO и четейки коментари на различни спекуланти, някои са продавали от другите си акции, за да могат днес да купуват от „Градус“. Това може би е било причина през последните седмици СОФИКС да пада и в последните дни бяха регистрирани едни от най-ниските стойности. Така че, ако в следващите дни има лек ръст на родната борса от 4-5%, това ще бъде просто защото продавачите са се оттеглили, а те са се оттеглили, за да купуват от „Градус“.

Целия коментар вижте във видеото.