В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Данъчното облагане е основното предизвикателство пред РЕРР

София инт Велд, член на ЕП, Комисия по икономически и парични въпроси, В развитие, 3.05.2018

14:10 | 3 май 2018
Автор: Даниел Николов
София инт Велд, член на ЕП, Комисия по икономически и парични въпроси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
София инт Велд, член на ЕП, Комисия по икономически и парични въпроси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъчното облагане е основното предизвикателство пред приемането на общата рамка на унифицирания продукт за лично капиталово пенсионно осигуряване РЕРР и страните-членки на ЕС сами трябва да помислят как да решат този проблем. Това каза София инт Велд, член на ЕП, Комисия по икономически и парични въпроси, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Един от най-сложните въпроси според мен ще е данъчното облагане. Повечето страни дават данъчни облекчения като стимул за пенсионно спестяване. Но има 49 различни режима за даване на този вид стимул. Затова, както можете да си представите, е много трудно да се намери формула за PEPP, която да направи възможно PEPP да отговори на изискванията за данъчно облекчение във всяка страна – членка. Ако PEPP не получи данъчно облекчение или стимул, а националните продукти получат, той наистина много трудно ще успее“.

Ползите от успеха на PEPP ще бъдат за пенсионерите, финансовите пазари, доставчиците, по-стабилната единна валута.

Тя каза, че в ЕП работят с постоянен темп, но процесът за одобряването на рамката е извънредно сложен и е разумно да не се бърза.

„Окуражаваме ускоряването на разработването на уебсайт, на който всички европейски граждани могат да получат пълен преглед на пенсиите си. В моята страна има подобен уебсайт – казва се нещо от типа – mypensions.nl. Когато влезете в него и въведете своя социалноосигурителен номер, ще видите всички Ваши вземания. С един поглед можете да видите какво да очаквате след пенсиониране. Знаете дали ви стигат или е необходимо да направите още някои допълнителни спестявания. Как да го направите. Кое е най-доходоносно? Коя е най-безопасната опция. Кое е най-подходящо за Вас според вашата възраст и т.н.? Смятаме, че трябва да има такъв уебсайт за всички европейски граждани“.

По въпроса какво се надява да се промени пазара на лични пенсии през 2025 г., София инт Велд каза:

„През следващите години се надявам да се подобри крайно много обхватът и адекватността на пенсионното осигуряване. И също така се надявам да се подобри устойчивостта на пенсионната система, а това значи, че в доста страни трябва да се направят радикални реформи. Тъй като е очевидно, че много пенсионни системи не са устойчиви“.

Целия коментар вижте във видеото.