В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Развенчаните митове около дейността на големите търговски вериги

Десислава Николова - гл. икономист и и.д. изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, В развитие, 08.09.2017

14:36 | 8 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на изследването наречено „Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България – факти срещу митове“ беше да приземим дебата за влиянието на големите търговски формати у нас. Знаете, те често са обект на атаки от определени партии, като самия дебат обикновено навлиза в сферата на популизма и не се основава на факти и истини.

Това каза в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова главният икономист и и.д. изпълнителен директор на Института за пазарна икономика Десислава Николова.

„В изследването се позовавахме предимно на данни от статистиката – както и националната такава, така и на Евростат. За част от информацията разчитахме и на данни, подадани от големите търговски формати“, обясни методологията на проучването тя.

Кои са всъщност т.нар. „модерни търговски формати“ и „традиционни търговски формати“ - големите търговски вериги, от една страна, и малките магазини, специализираните такива и т.н., от друга.

„Едно от обвиненията срещу големите вериги е, че те задушават традиционната търговия. Но всъщност данните показват, че това не не така. В България модерните търговски формати в търговията с храни и напитки например държат около 40-процентен дял през последните години. Т.е. по-голямата част от пазара се пада на традиционните търговци“, посочи Николова. 

Кои други митове за големите вериги разбива проучването на ИПИ?