В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Темите на политическия фронт, по които следва да има консенсус между основните партии

Христина Тодорова, Галъп Интернешънъл, В развитие, 01.09.2017

19:30 | 1 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консенсус между основните партии в парламента е важно да се постигнат по две основни теми. Едната от тях е предстоящото европредседателство. ГЕРБ и БСП следва да „укротят топката“, за да не се „излагаме пред чужденците“, да може председателството ни да мине безпроблемно, да отговаря на европейските критерии и за да можем да изпълним поставените си приоритети.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова политическият анализатор от „Галъп Интернешънъл“ Христина Тодорова.

Втората базисна тема, по която трябва да се търси разбирателство – антикорупционният закон. „За него се говори активно, като той е централна тема през последните няколко дни. България се нуждае от един такъв закон, който да събере всички разпръснати звена в един орган, който да работи координирано и едновременно“, каза гостът в студиото.

Основната въпросителна – от кого да бъде назначаван този орган – правителство или президент.

За момента президентът е с предимство, но това е нормално с оглед на това, че одобрението към парламента е по-ниско в исторически план, коментира анализаторът.

Тодорова акцентира върху скорошното изказване на премиера Борисов, който заяви, че е постигнал разбирателство с президента Радев относно предоставянето на подобни прерогативи на президентската институция. „За съжаление все още обаче няма потвърждение за това от страна на Цветан Цветанов“, посочи тя.

Към днешна дата е сложно да се прогнозира чий законопроект – този на ГЕРБ или този на БСП, ще бъде приет. „Хубаво е да се търси трети вариант, който да е комбинация от двата и който да бъде балансиран и да може да работи реално“, каза още политическият анализатор, споделяйки обаче собственото си мнение, че това трудно би станало, като най-вероятно ГЕРБ ще се опитат да прокарат своята версия на закона.

Какви са останалите приоритети, по които правителство и парламент трябва да работят активно през новия политически сезон?