В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българската аутсорсинг индустрия още има потенциал, въпреки трудностите

Ксавие Марсенак във В развитие, 24.08.2017

19:24 | 24 август 2017
Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

TELUS залага на България и продължаваме да мислим, че аутсорсинг индустрията тук има потенциал, въпреки трудностите. Ако си добър работодател и даваш възможност на хората да се развиват, тогава ще привличаш повече хора. Това каза Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. Повод за гостуването бе придобиването на ирландската компания Voxpro от страна на TELUS.

"Има интересни компании и в България и сме водили преговори с някои от тях. Има голяма вероятност да се спрем на българска компания за придобиване, но не трябва да забравяме, че светът е голям и българската аутсорсинг индустрия е малка част от нея, въпреки че расте много бързо".

"Причината заради която купихме тази компания е, защото са успели по много различен начин от другите компании в BPO сектора (business process outsourcing или аутсорсинг - бел. ред.) да растат и да привличат клиентите в т.нар. disruptive industries*". 

През последните три години ирландската компания Voxpro много бързо се разрасна в САЩ, Филипините и в Румъния, каза гостът. 

Около 2700 служители на Voxpro са вече служители на семейството на TELUS International, която в момента, общо, разчита на 28 хиляди служители, каза гостът. 

Това придобиване е част от по-дългосрочна стратегия, каза Марсенак. "TELUS International възнамерява да удвои бизнеса си през следващите три до пет години. Това ще стане чрез органичен и чрез външен растеж. Стремим се и чрез придобивания да добавим компании, които или имат клиентско портфолио, което ние нямаме, или мащаби, които ние нямаме. Пример е Voxpro. Ще търсим и други придобивки в други сектори, като определено се гледа към IT сектора".

Какво представлява програмата "Мога там, искам тук", стартирана от компанията, за да се привлекат българи, работещи в чужбина, да работят отново в България? 

*Disruptive innovation - иновация, която създава нови пазари и ценна бизнес мрежа и в същото време действа разрушително върху съществуващи пазари и бизнес мрежи, като измества утвърдени пазарни лидери, продукти и системи.