В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Французите избраха когото трябва, не когото искаха

Професор доктор Анна Кръстева, във “В развитие”, 10.07.2024 г.

18:28 | 10 юли 2024
Автор: Антония Косева

Изборите във Франция приключиха с драматични резултати. Въпреки преднината на Марин льо Пен и "Национален сбор" в първия тур от извънредните парламентарни избори, на втория тур видяхме абсолютен обрат от страна на левицата. Виктор Орбан започна “мирна” обиколка в няколко държави – Украйна, Русия и Китай, което предизвика доста смесени реакции от страна  на Европа. Това коментира професор доктор Анна Кръстева, в интервю пред Росен Стойчев за предаването “В развитие”, с водеща Цветисиана Костова.
.
Изборите във Франция бяха спечелени от "Новият национален фронт", който беше създаден за исторически кратко време и успя да преобърне радикално електоралната картина в страната. В “крайната левица” има много разновидни играчи. Мнозинство не спечели никой и лидерът на социалистическата партия каза “Нека всички да се държим като възрастни, защото никой не спечели мнозинство и трябва да седнем да преговаряме.”

Такъв обрат беше очакван от специалистите заради формата на изборите. 

“В първия тур винаги французите гласуват за когото харесват, а във втория за когото трябва.”

Спекулациите около вземането на решение за предсрочни избори на Макрон са много напоследък, но според експерти това изобщо не е било прибързано. “Ходът му определено беше високорисков, но със сигурност не недообмислен”, коментира професор Кръстева.

Основният въпрос на тези избори беше дали Франция иска крайнодясната партия да е начело на държавата. След края на изборите те останаха на трето място. Това се постига с много специални политически маневри. 

Част от френския политически модел е т. нар. “съвместно съществуване” на президент от една политическа сила с премиер от друга политическа сила. Това се е случвало 3 пъти в историята на Франция. Това не е нова практика за държавата. Със сигурност не се очаква да се предложи кандидат на премиер от крайнолявото. Друг сценарий за управление е “правителство на малцинството”. Но този вариант е много малко вероятен. Друга спекулация е технократско правителство без ярки политически фигури,  но няма опит на Франция в тази насока, за разлика от Италия. Вариант, за който се говори в друга посока е т.нар. “широка коалиция”. С такава практика Франция има история.

Предстои да видим какво решение ще вземе европейската държава в тази сложна следизборна ситуация.

“Политиката е изкуството на невъзможното.”

Избирателната активност на изборите беше 67%, което само по себе си подсказва за интереса на френското общество към политическия живот на страната.

След ситуацията във Франция и притесненията на Европа за посоката ѝ, Виктор Орбан начерта геополитическатта карта на скептицизма в Европа с два полюса - Русия и Китай. Лидерът на Унгария направи визити в няколко държави, а изборите му за партньорства не бяха подкрепени от континента.

Неговото политическо поведение е ярко противоречие на политиките на Европейския съюз, като редица европейски лидери се възмутиха от действията му. Неговите визити започнаха в Украйна, но при посещението си той не спомена, че следващата спирка на визитите му е Русия. Действията му са противоречиви и не се посрещат добре от наблюдателите. Така той внесе допълнителна динамика в новата група на Европа, която стана най-голямата група на крайнодесните в европейския парламент, измествайки силите в основните европейски формации и поставяйки либералите на пето място.

Какво решение за управление ще се вземе във Франция? Как ще се отрази това на Европа и нас нас като част от нря?

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.