В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забавянето в гейминг индустрията се дължи на перфектна буря и е само временно

Мартин Кадинов, управител на TDB Play, "В развитие", 29.05.2024 г.

18:30 | 29 май 2024
Обновен: 10:12 | 3 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Гейминг индустрията пострада от комбинация от няколко фактора, които бяха свързани с пренасищането с игри през пандемията, последвалото поскъпване на капитала и огромния брой форми на развлечение, които се появиха в последните години. Има все повече заглавия, които се борят за вниманието на хората и сега секторът се връща към по-нормален темп на развитие. Това каза Мартин Кадинов, управител на TDB Play в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова

Последното забавяне на гейминг индустрията е през 1983, което е преди 40 години и тогава се изтриват 97% от стойността на гейминг индустрията. Получи се нещо като перфектната буря, каза Кадиев. С идването на Covid нещата, които човечеството можеше да прави и да се забавлява намаляха значително и се сведоха до активности в къщи и съответно на електронно устройство. Много хора, които преди са играли игри се върнаха, а много хора, които никога не са играли игри, потърсиха този инструмент. Това доведе до огромен обем инвестиции в сектора, а беше подпомогнато и от евтиния капитал, допълни той. 

От една страна имаше авансиране количеството, което хората играят беше концентрирано през пандемията и когато тя свърши, хората започнаха да правят други неща, които не са имали възможност да правят по време на Covid.

Имаше свръхконсумация и авансиран ръст, последван от плато и спад. След пандемията лихвите се вдигнаха, а хората се върнаха към други занимания, което също охлади интереса към игрите и сега секторът се връща към по-нормална крачка, а не свръх развитието, каза още събеседникът.

Мартин Кадинов е и сред съоснователите на Creative Buzz – форум, който миналата година е събрал 32 компании. Целта на събитието е да бъде платформа за диалог и достъп до бъдещи възможности в сферата на творческите индустрии. На събитието ще участват и българско заглавие - създателите на българската инди игра (independent независим бел. ред.) Death Must Die, която вече е продала над 1 млн. копия по целия свят. 

"Създаването и стопанисване на интелектуалната собственост е един от ключовите бизнеси в света на развлечението. Силно се надяваме Creative Buzz да създаде условия и България да не работи на ишлеме с относително ниска добавена стойност, а да се фокусира върху създаването и култивирането на интелектуална собственост, което е бизнесът с висока добавена стойност.

Какво представляват трансмедийните проекти? Кой е най-ценният актив на големите интелектуални собствености? Какво прави играта Death Must Die толкова успешна? Има ли определена формула за успех на една игра? Ще последва ли развитието на игралната индустрия пътя на Холивуд, който напоследък е толкова критикуван?

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.