В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новите офиси - гъвкави, гостоприемни и подходящи за малки и големи компании

Веселина Спасова, отговорен редактор "real esteate пазари и проекти", Градът Медиа Груп, Вергиния Янчева, комуникационен мениджър на Бизнес парк, "В развитие", 21.05.2024

17:55 | 21 май 2024
Обновен: 17:58 | 21 май 2024
Автор: Павел Велев

Все повече компании се ориентират към хибриден модел на работа и към т. нар. „флекс пространство“ – да направят работното място на своите служители по-гъвкаво и по-удобно. Решаващият фактор за тази промяна стана Covid пандемията. Компаниите все по-вече се стараят да отговарят на ESG стандартите, заявиха Веселина Спасова, отговорен редактор "real esteate пазари и проекти", Градът Медиа Груп и Вергиния Янчева, комуникационен мениджър на Бизнес парк, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Спасова коментира, че coworking моделът набира все по-голяма скорост. Все повече компании – големи, международни и малки се ориентират към това, да направят работното пространство на своите служители по-гъвкаво. Служителите също стават взискателни към работното си място. Като пример приведе желанието на служителите за паркомясто до своята работа.

На въпроса какви са изискванията на компаниите, когато наемат площи Янчева отговори, че са доста високи.

„Разполагаме с флекс пространство, което можем да предлагаме както на по-малки компании, така и на големи, които заемат хиляди квадратни метри“.

Това е от значение за наемодателя от гледна точка на „гостоприемството“ на компанията, която предоставя среда на служителите, в която работят, добави тя.

Коментирайки цените на офисните пространствата, Спасова заяви, че това е по-висока инвестиция в финансово отношение.

„Според последни статистики на първото тримесечие на 2024 г. при първокласните офиси наблюдаваме покачване до 17,5 евро на квадратен метър за центъра на София – топ локацията в момента. При същите проекти от клас А, които се намират на големи булеварди се наблюдава повишение до 15 – 16,5 евро на квадратен метър“.

Спасова подчерта, че Хладилника и Цариградско са най-желаните локации, в които активно се реализират проекти и се строят нови сгради. Едно от изискванията на компаниите е достъпът до градски транспорт, защото е свързан с желанието на служителя да съкрати времето, което прекарва в автомобила или градския транспорт, за да стигне до работа.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук