В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Успехът на Xiaomi означава още по-големи проблеми за китайските конкуренти

Репортаж, "В развитие" 16.04.2024 г.

17:00 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Успехът на Xiaomi на пазара на електрически превозни средства намалява перспективите за възстановяване на стартиращите автомобилни компании в Китай.

Вълнението около пускането на пазара на SU7 доведе до много повече предварителни поръчки от първоначално очакваното. Това доведе до сериозно повишение на акциите на Xiaomi. Инвеститорите повишиха залозите за по-нататъшни спадове при производителите на електромобили NIO Inc и Xpeng Inc.

По-рано през годината се разбра, че от Apple прекратяват своите планове за електромобил. В контраст на това Xiaomi и Huawei демонстрират успех със своите програми за навлизане в света на електромобилите. Там обаче наблюдаваме сериозна ценова конкуренция, която вече нанася щети на определени компании.

„Навлизането на Xiaomi и Huawei е значителна промяна. Знае се, че те имат значителен опит в потребителските технологии и управлението на веригите за доставки. Техният фокус върху интелигентните функционалности поставя висока летва, за това, което потребителите очакват по отношение на възможностите на електромобилите“. Това каза Бин Юан, фонд мениджър в Edmond de Rothschild Asset Management.

В допълнение на новата конкуренция, пазарът на електромобили страда от променящите се потребителски предпочитания. Също се наблюдават забавяща се икономика на Китай и високите лихвени проценти от Фед.

Акциите на Tesla са намалели с 35% само през тази година. В същото време Nio и Xpeng са се понижили в американската търговия. Китайските стартиращи фирми се смятат за по-уязвими спрямо намаляването на цените в индустрията. По-утвърдените производители като BYD се смятат за по-стабилни в тази среда. Вероятно ще трябва да направят нови корекции, имайки се в предвид навлизането на големи технологични марки в индустрията.

„Мисля, че сътресенията са извън самия продукт. Всичко произтича от ефективната комбинация от успешен маркетинг, брандиране и установена екосистема. Конкуренцията с технологичните гиганти ще е трудна, но неизбежна надпревара за автомобилните гиганти“, обясняват анализатори на Morgan Stanley.

Xiaomi е разработила маркетингови възможности и привлекателност сред младите, което й помага в автомобилната индустрия. Моделът SU7 беше гореща тема в социалните мрежи. Това стана с подкрепата на Лей Джун, милиардерът и собственик на компанията, радващ се на 23 млн. последователи в Weibo. Xiaomi настоява, че се насочва основно към премиум сегмента. Базовата цена на модела е близо $30 000. Моделът SU7 се предлага в девет различни цвята, включвайки свързана система за забавление и автономно шофиране.

Ентусиазмът около излизането на пазара на автомобила помогна за скока на акциите на компанията, регистрирани в Хонконг с 32%. Все още има какво да се направи относно удовлетворяването на клиентите и веригите за доставка. Общите резултати на компанията вероятно ще продължат да зависят от възстановяването при търсенето на смартфони. Този бизнес все още реализира около 60% от нейните продажби.

BYD стана печеливша, благодарение на широкия си набор от продукти и широкия износ. По-малките и съсредоточени върху Китай и Nio и Xpeng регистрират загуби.

Промоционалните разходи за увеличаване на продажбите ще повишат натиска върху понижението на цените. Nio и Xpeng стартираха подобни кампании наскоро, като и двете компании произвеждат автомобили, конкурирани от Xiaomi.