В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мексико стана най-големият вносител на стоки в САЩ, измествайки Китай

Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, във "В развитие" 23.02.2024 г.

15:40 | 23 февруари 2024
Обновен: 17:45 | 23 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

След като Мексико стана най-големият вносител на стоки в САЩ, оставяйки Китай на втората позиция, може да говорим за политически ползи, тъй като заявяването, че САЩ се отдръпва от Китай звучи добре сред избирателите. Анализатори прогнозират, че стойността на стоките от Мексико за САЩ ще се увеличи с $300 милиона в следващите 10 години. Директният внос от Китай е намалял с 20%, но индиректният се е увеличил, като САЩ е най-големият консуматор на потребителски стоки в света, Китай е най-големият производител. Няма как тези две супер сили да не се срещнат, по-скоро ще има други посредници и това наблюдаваме в момента, това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

През 2023 г. Мексико измества Китай като водещ вносител на стоки в САЩ. Стойността на стоките се е увеличила с 5%, достигайки $475 милиарда, а вноса от Китай е паднал с 20% до $427,2 милиарда, което е съвсем малко над вноса от Канада. Това е възходящ и продължителен тренд, който сега намира своето отражение, като не може да се говорим за драстични промени, каза Цицелков. Той допълни, че директният внос от Китай е паднал, но индиректният се засилва, като множество държави, включително и Мексико внасят китайски стоки в САЩ.

Мексико отдавна е предпочитан партньор на най-голямата икономика, тъй като пандемията показа, колко са зависими държавите от далечни доставки. Така САЩ се преориентира към така наречения „nearshoring”, търсейки партньори на близки разстояния. Ползите за държавите са по-скоро политически, тъй като заявяването, че САЩ се отдръпва от Китай, звучи добре сред избирателите. И е наивно от страна на политиците да вярват, че такова отдръпване от стоките на Китай наистина се случва.

„Канада, след известен спад, са във възходящ тренд за своя стокообмен със САЩ. Канада са изнесли продукция за $421 милиарда, Китай за $427 милиарда, а Мексико за $475 милиарда. Този въпрос е важен, защото стокообменът от Мексико със сигурност ще се засили и това не е защото Мексико има някаква невероятна вътрешна политика по тази тема, напротив. По-скоро това са глобални трендове, които са извън контрола на Мексико. Анализатори казват, че може би до $300 милиарда годишно в следващите 10 години ще се засили този стокообмен. Това е много удобно за имиджа на политическите партии в Америка, повече отколкото за действително промяна на нагласите. САЩ е най-големият консуматор на потребителски стоки в света, Китай е най-големият производител. Няма как тези две супер сили да не се срещнат, по-скоро ще има други посредници и това наблюдаваме в момента.“

Гостът сравни Мексико с Китай преди 30-40 години, като се наблюдава значителен ръст на мексиканската икономика, инвестициите в страната, представянето на капиталовите пазари и песото. Мексико значително разчиташе на слабото песо и съответно по-евтините стоки, но вече страната се преориентира и разчита на квалифицирания си персонал, като с инвестиции ще успее да пребори негативите на силното песо.

Повече от десетки хиляди протестиращи излязоха в Мексико сити и други градове на протести в страната, заради нарастващият авторитарен елемент в управлението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Очаква се, че кандидатът на управляващата партия ще спечели предстоящите президентски избори в страната, но гостът смята, че кампанията е поведена от опозицията с цел активизиране на електората за изборите за конгрес, които ще се проведат заедно с президентските.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.