Китайски коли се движат в Мексико

Китайските коли стават най-продаваните вносни коли в Мексико, благодарение на технологичните им свойства и евтини цени

09:00 | 15 януари 2024
Обновен: 11:43 | 16 януари 2024
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато Джордж Рамирез Робледо отива да си купи нов пикап през октомври в автокъща в Мексико Сити, се натъква на примамваща опция от не много известната марка JAC Frison T8.

За 468,000 песо (27,317 долара), предложението на китайските Anhui Jianghuai Automobile Group Co. струва с около 10,000 долара по-малко от подобни пикапи от марките Chevrolet, Ford Motor и Toyota Motor.

След като разглежда под капака един светлосин модел и наднича в просторния му, кожен интериор с HD тъчскрийн, той остава впечатлен от това, какво предлага този автомобил за тази цена. Освен това, има и 5-годишна гаранция.

Като цяло, всички китайски марки предлагат по-добра технология на по-ниска цена“, казва той, стоейки пред новия си пикап марка JAC Motors. Това е неговият втори китайски автомобил – няколко месеца по-рано си купува пикап MG Motor на китайските производители SAIC Motor Corp.

Робледо е част от нарастващия брой притежатели на китайски автомобили в Мексико. Миналата година, държавата беше номер 1 вносител на китайски модели автомобили, а сега, през 2023, е предшествана единствено то Русия, според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. Китайските коли представляват 20% от всички автомобилни продажби в Мексико през октомври и се продават по-бързо от автомобилите, произведени в която и да е друга държава, включително и в Мексико.

Продажбите на китайски коли в Мексико скочиха с 51% през първите 10 месеца на годината с 212,169 продадени коли по данни на Мексиканската асоциация на автомобилните дистрибутори. Всяка друга чуждестранна държава продава по-малко от половината на това на мексиканските граждани. Почти всички от тези автомобили са на газ, но тенденцията за купуване на китайски коли дава на Китай желаната опора в Северна Америка, докато се бори със САЩ за надмощие в продажбите на автомобили.

Коли, внесени от Китай, беше невъзможно да се намерят в Мексико до около 2016 г., когато започнаха да правят продажби, но още бяха несъществени в сравнение с днешните. Сега на купувачите е предоставена възможността да избират от около 6 марки в Мексико Сити и други големи градове. Chirey, мексиканският клон на Chery Automobile Co. в Уху, започна да продава коли в Мексико миналата година и марката Omoda на родителската компания ги последва тази година. Купувачите могат дори да разгледат BYD Auto Co. моделите в някои Liverpool универсални магазини в Мексико.

Тенденцията автомобилите да са по-евтини е „много важно за мексиканците“, казва Дейвид Барера, директор бизнес развитие в Монтерей за Banco BASE SA, чиито клиенти включват китайски компании за авточасти и автомобилни производители. „Те нямат такъв достъп до кредити, какъвто имат хората в САЩ.

В допълнение, Китай се фокусира върху подобряването на качеството и техните модели се счита, че имат по-напреднала технология за тази цена, казва Карлос Алварадо, вице президент и стратегически съветник за Grupo Prodensa, консултираща фирма в Монтерей за чуждестранни инвеститори в производството. „Вече не ни плаши, че продуктът е произведен в Китай“, казва той. „Почти всеки високо технологичен продукт е произведен в Китай, като iPhone.

Сблъскването на две големи сили по едно и също време, даде на Китай възможност да влезе в Мексико. Прехвърлянето на китайските потребители към електрическите автомобили, остави производителите в държавите с остатък от коли на газ, които да продава в чужбина, а проблемите във веригата за доставки, които Covid-19 причини, възпрепятстваха производството на автомобили на други марки и доведоха до скок на цените, което позволи на китайските Chirey, JAC, SAIC Motor и други да нахлуят с по-достъпни опции.

Китайските участници може да имат трудности да поддържат инерцията, докато запасите на конкурентите се възстановяват. Stellantis, Nissan Motor и Volkswagen отбелязаха скокове в продажбите по време на следпандемичния автомобилен бум в Мексико, като продажбите на леки превозни средства скочиха с 25% през първите 10 месеца на годината. И американските автомобилни производители изграждат присъствието си в Мексико, за да се възползват от данъчните кредити на президента Джо Байдън за електромобили, произведени в Северна Америка. Ford, General Motors и Stellantis обявиха планове за разширяване на производството в страната, а Tesla Inc. изгражда мегафабрика в Нуево Леон.

Възможно е повече северноамерикански автомобили бързо да започнат да влизат на мексиканския пазар и да измести китайската конкуренция“, казва Хесус Карило, директор на отдела за устойчива икономика в Мексиканския институт за конкурентоспособност, мозъчен тръст.

Китайските производители на автомобили търсят Мексико, за да разширят присъствието си и по други начини. JAC обявява плановете си за разширяване на техния завод за сглобяване в Хидалго, съвместно предприятие с Giant Motors на мексиканския милиардер Карлос Слим. MG Motor се стреми да разшири своя център за дистрибуция на части в Сан Луис Потоси. Половин дузина други китайски автомобилни компании също през последните години изразиха интерес към откриването на производствени предприятия както за електромобили, така и за превозни средства, задвижвани с газ.

Въпреки че тепърва предстои на китайски компании да изнасят автомобили от Мексико към САЩ, производителите на части, вече го правят. Zhejiang Yinlun Machinery Co., китайски доставчик на охладителни системи за автомобили и тежки машини, отвори врати в Нуево Леон по-рано тази година и произвежда части за GM, Volvo и Tesla, наред с други.

Нашите клиенти в САЩ са много развълнувани, че имаме фабрика тук, в Мексико, заради проблемите между САЩ и Китай, и също заради разстоянието – тъй като Мексико е много по-близо до САЩ.“, казва Дава Чо, директор на проекта на Yinlun Мексико, говорейки над бръмченето на фабричното оборудване във фабриката в Нуево Леон. Заводът е само на два часа от границата между САЩ и Мексико.

Yinlun планува почти да удвои работната си сила с отварянето на второ съоръжение извън Монтерей в Hofusan Industrial Park, където всички наематели са китайци. Компанията се стреми да доставя по-голямата част от своите материали от Северна Америка - днес около 80% идват от Китай - за да се възползва от стимулите на САЩ. Произвеждайки частите там, китайската компания избягва митата от ерата на Тръмп от цели 25%, казва Скот Чен, главен изпълнителен директор на Yinlun TDI LLC, базираното в Калифорния дъщерно дружество на китайския производител. Чен каза пред Bloomberg Businessweek, че компанията също така обмисля трети мексикански завод в Нуево Леон.

Хибридните и електрически автомобили все още не се срещат толкова често в Мексико заради високата им цена и сравнително незавършената инфраструктура за зареждане на електрическите автомобили в държавата. Дялът от продажбите на електрически и хибридни автомобили в Мексико скочи от 0,5% през 2016 до 5,5% през август тази година, като повечето автомобили идват от Китай, според Мексиканската асоциация на автомобилната индустрия. „Китайските компании имаха възможност да доставят за по-кратко време на по-добри цени,“ казва Франсиско Кабеца, президент на Мексиканска асоциация за насърчаване на електрически превозни средства.

Хиляди електрически таксита и обществени автобуси, етикетирани със създадения от правителството лозунг „Soy Electrico” (“Аз съм електрически“), обикалят задимените улици на Мексико Сити. Такситата от Vemo, мексикански стартъп за чиста мобилност, са от BYD и JAC; градските автобуси и тролеи са от китайските компании Zhengzhou Yutong Bus Co. и Zhongtong Bus.

Мексиканските купувачи могат да очакват да видят китайски електрически автомобили за продажба следващата година. Това лято BYD сформира партньорство с търговеца на дребно Liverpool, за да продава своите електрически автомобили и да добавя станции за зареждане в своите повсеместни магазини. Компанията също е продала флотилии от електрически пикапи на големи мексикански конгломерати, включително Bimbo, Cemex, Lala и Coca-Cola Femsa.

Стела Ли, американската изпълнителна директорка на BYD, казва, че подкрепеният от Уорън Бъфет китайски гигант в електрическите автомобили има още предстоящи партньорства. „Ние искаме да доведем автомобилната индустрия на Мексико до следващо ниво,“ казва тя. „Имаме големи планове.“ - Ейми Стилман

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Автомобилите, произведени в Китай, представляват 20% от всички продадени нови коли в Мексико в първите 10 месеца на 2023. Държавата е предшествана единствено от Русия по продажби на китайски автомобили.