В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ето как ще изглеждат българските евромонети

Репортаж, "В развитие" 14.02.2024 г.

13:19 | 14 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

БНБ направи още една крачка напред към въвеждането на еврото в страната ни. Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на централната банка с приетия през януари нов Закон за БНБ това е следваща стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети. Мадарският конник ще е изобразен на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента. Ликът на Св. Иван Рилски ще бъде на монетата от 1 евро, а Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

През януари тази година БНБ изпрати дизайна за съгласуване до Европейската комисия и всички държави членки от еврозоната. Съветът на Европейския съюз е одобрил предложения от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро, както и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

Предстоящите стъпки включват изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

Следваща стъпка е към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България и емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото като законно платежно средство.

БНБ представи дизайна на българските евромонети през ноември миналата година.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.