В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Най-богатата жена в Източна Европа насочва империята си от $43 млрд. на Запад

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 05.02.2024 г.

13:20 | 5 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Когато най-богатият човек в Източна Европа Петер Келнер загива при катастрофа с хеликоптер, почти никой не знае името на съпругата му.
Почти три години по-късно това вече не е така. Рената Келнерова вече е синоним на семейния бизнес - базираната в Прага империя в областта на телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и електронната търговия, в която работят 61 000 души и която оперира в 25 държави. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

В региона PPF е може би най-известна като собственик на частни телевизионни станции в шест държави в Източна Европа и на една от най-големите телефонни компании в Чешката република. В България PPF е собственик на медийната група bTV и телекомуникационния оператор Yettel през дружеството си Central European Media Enterprises (CME), което купи през 2020 г. А през август месец 2023 г. компанията съобщи, че е продала 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария, Сърбия и Словакия на арабската компания Emirates Telecommunication Group Company.

С активите си на стойност 43 млрд. долара PPF се превърна в един от основните победители в посткомунистическия преход в Чешката република - успех, който покойният съпруг на Келнерова Петер Келнер използва, като разширява дейността си на бързо развиващите се пазари в Русия и Китай. Но с нахлуването на Русия в Украйна в геополитиката и бизнеса много компании, включително PPF, сега дават приоритет на растежа по-близо до дома.

В имейл кореспонденция с Bloomberg News - първият ѝ публичен коментар пред медиите, откакто пое PPF - Келнерова разказва за трудния период, който е прекарала в запознаване със сложните операции на компанията след внезапната смърт на съпруга ѝ.

Първият приоритет бе да осигурим стабилността на PPF, а след това да започнем да развиваме бизнеса отново“, разказва тя.

Откакто поема управлението, 56-годишната жена поставя своя отпечатък върху компанията. Тя наблюдава значително отдалечаване от Азия - някога основен източник на приходи - и насочва вниманието си към западните пазари. Тя избира нов главен изпълнителен директор и се разделя с някои от близките съюзници на покойния си съпруг. Прехвърли компанията под пълна семейна собственост, като изкупи двама миноритарни акционери, а след това назначи себе си и трите си дъщери в борда на нова холдингова компания, в която се намират всички техни активи.

Понастоящем най-богатата жена в региона, чието нетно състояние се оценява на около 11,8 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, Келнерова отделя все повече време за вземане на ключови инвестиционни решения. Тя посочва тясното си сътрудничество с главния изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц, един от бившите инвестиционни партньори на Келнер, като основен фактор в нейния подход.

Тя споделя, че ако ситуацията го изисква, могат да вземат решения за сделки само за един уикенд. В PPF се гордеят с това, че са много гъвкави в реакциите си спрямо инвестиционните възможности.

Под ръководството на Келнерова PPF финализира няколко големи сделки, включително съгласието за продажба на контролния пакет акции в телекомуникационни операции в Източна и Централна Европа на стойност 2,15 млрд. евро на Emirates Telecommunications Group Co. от Абу Даби.

Подразделението за потребителско финансиране на компанията, Home Credit Group BV, също се съгласи през 2022 г. да продаде бизнеса си във Филипините и Индонезия в сделки на стойност около 615 млн. евро. Това спомогна за повишаване на рентабилността на PPF до нивата отпреди пандемията, като през 2023 г. нетната печалба за първото полугодие възлезе на 709 млн. евро. Това е в сравнение със загубата от 406 млн. евро за предходната година, дължаща се най-вече на скъпоструващото изтегляне от Русия.

Въпреки че все още няма точен график за пълното излизане от Азия, „през последните три години основният фокус на бизнеса се премести на Запад", казва Келнерова.

PPF притежава широка гама от бизнеси

С допълнителни парични средства в наличност и по-високи лихвени проценти, които натежават върху оценките на частните и публично търгуваните активи, PPF проучва Европа за нови цели за придобиване. Най-голямата ѝ сделка досега е придобиването на дял в InPost SA, полска компания за електронна търговия, която управлява шкафове за доставки на самообслужване, и изграждането на дял в германския телевизионен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Подобно на покойния си съпруг, Келнерова не се изявява публично и строго пази личния живот на семейството си. Тя не би разкрила конкретни инвестиционни цели, които компанията ѝ наблюдава или може да наблюдава. PPF планира да запази четирите си основни инвестиционни стълба - финансови услуги, телекомуникации, медии и електронна търговия - но, Келнерова отбеляза, че това не изключва по-малки опортюнистични инвестиции.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.