В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Най-вероятно предстои корекция на пазара в началото на следващата година

Иво Благоев, изпълнителен директор на "Астра Асет Мениджмънт", във "В развитие" 21.11.2023 г.

16:54 | 21 ноември 2023
Обновен: 12:08 | 22 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Централните банки е малко вероятно да бъдат агресивни за напред, но за да наблюдаваме намаление на лихвените проценти във Великобритания, трябва да видим много сериозно икономическо забавяне или дори рецесия. Има време в диапазон от 2 до 5 години, в които няма да се види такова влияние на тези високи лихви в САЩ, но ако централните банкери се уплашат догодина, че не постигат желания ефект, може да вдигнат веднъж или дори два пъти, което ще се отрази негативно и дори може да пречупи пазара. Като в началото на следващата година най-вероятно ще видим корекция на пазара, това коментира Иво Благоев, изпълнителен директор на "Астра Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Съдейки по движенията на борсите, които изненадаха доста от пазарните участници, заради мащаба си, то може да заключим, че високите лихви се отразяват позитивно на пазарите, каза Благоев. Въпросът е как капиталовите и финансови пазари разбират посланието на централните банки - „лихвите ще останат високи за по дълго време“, като или не им вярват или смятат, че икономиките относително успешно абсорбират високите лихви.

Специално за САЩ гостът смята, че положението изглежда добре и пазарите реагираха, очаквайки високите лихви да водят до забавяне на активността на икономиката, но не до там, че да изпадне в рецесия, като погледът е към инфлацията. Гостът смята, че централните банки е малко вероятно да бъдат агресивни за напред.

Във Великобритания инфлацията е спаднала значително, като гостът обясни, че не само там се наблюдава това. За да наблюдаваме намаление на лихвените проценти, той смята, че трябва да видим много сериозно икономическо забавяне или дори рецесия, като по последни данни Великобритания ги избягва на косъм.

Водещите индекси в САЩ са около 3,5-5% от най-високите си стойности, като гостът смята, че пазарите ще се опитат да достигнат тези най-високи стойности и дори да ги подобрят.

„За целта просто трябва да се изчака декемврийските срещи на Федералния резерв и ЕЦБ, в които най-вероятно инвеститорите ще трябва да чуят отново, че все пак тенденцията по отношение на инфлацията е благоприятна, да те (централните банкери) отново най-вероятно ще настояват, че за по-дълго време ще стоят по-високите лихви и е твърде рано да се прогнозира намаление, но въпреки всичко това ще е достатъчен сигнал, за да може да атакуват най-високите стойности; Какво ще се случи в следващата година или поне в началото? Най-вероятно ще видим и корекция на пазара.“

Гостът обясни, че САЩ рефинансираха ипотечните кредити, когато те бяха близо до нулата, като там по-голямата част от компаниите се финансират на капиталовите пазари, което означава, че ако те са преценили правилно тенденцията в началото на повишенията на лихвите, то те са успели да рефинансират голяма част от техните задължения на по изгодни лихви.

„Имаме(времето от две до пет години), в които няма да видим такова влияние на тези високи лихви, за това и много е вероятно централните банкери, влизайки в следващата година (не видят съществено забавяне на икономическата активност и на инфлацията); ако тогава централните банкери се уплашат, че всъщност не постигат ефекта могат да вдигнат още веднъж или поне още два пъти дори, което вече ще има изключително негативен ефект върху пазара; Това е нещото, което би могло да пречупи пазара“

Много инвеститори смятат, че сега е моментът да се купуват дългосрочни облигации, гостът каза, че не е такъв оптимист, тъй като не вижда как лихвените проценти ще се понижат, а инвеститорите очакват спад на лихвите до средата на 2024 г., но нивото на световния дълг и най-вече в САЩ е толкова високо, че е трудно да се очаква рязко намаляване на дългите лихвени проценти. С оглед на двете войни, който се водят в Украйна и Близкия Изток и нарастващия дефицит, е трудно да се очаква намаляване на разходите по заемите.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.