Пазарите оценяват край на повишаването на лихвените проценти по целия свят

Графика на деня, 10.11.2023 г.

10:57 | 10 ноември 2023
Автор: Гарфийлд Рейнолдс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Търговците залагат, че най-стръмният глобален цикъл на затягане от едно поколение насам е приключил и че паричното облекчаване ще започне от средата на 2024 г.

Суаповете сигнализират, че средният паричен процент за развитите икономики ще бъде стабилен през следващите шест месеца, като за първи път от две години не се ценообразува повишаване на лихвите през този период, според данни, събрани от Bloomberg. Те също така показват намаление с 50 базисни пункта на общия процент в рамките на една година, най-големият залог за облекчаване след пандемията.

От Европа до САЩ и Австралия облигациите се повишиха този месец, тъй като търговците спекулират, че централните банки може скоро да спрат затягането на паричната политика, тъй като ценовият натиск отслабва. Разбира се, това е рискован залог, тъй като предишните залози в този смисъл се провалиха, след като инфлацията се оказа по-твърда от очакваното и очакванията за рецесия не успяха да се материализират.

„Глобалната картина на данните предполага, че по-високите парични лихвени проценти вършат своята работа за забавяне на търсенето и цената на петрола сигнализира за същото“, каза Прашант Нюнаха, стратег за лихвите на TD Securities Inc. в Сингапур. „Рязкото рали в далечния край изглежда ще бъде водено от подновеното изкупуване на облигации, след като доходността достигне нови върхове, като понижаването на петрола осигурява допълнителен катализатор.“

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации е спаднала с повече от половин процентен пункт до 4,5% от достигането на 16-годишен връх миналия месец, докато Федералният резерв посочи, че може да е привършил с повишаването на разходите по заемите. Австралийските доходности с подобен матуритет се сринаха с повече от 40 базисни пункта през ноември, след като централната банка сигнализира за по-голямо препятствие пред по-нататъшното затягане.

Перспективите за паричните лихвени проценти на световните пазари се промениха, въпреки че централната банка на Япония положи основите за оттегляне на стимулите, а централната банка на Австралия повиши разходите по заемите тази седмица. Търговците на курсове залагат, че австралийският паричен процент ще остане непроменен след една година, дори ако RBA повиши лихвите в средата на 2024 г.

Европейската централна банка се счита за най-вероятно да започне цикъла на намаляване, като търговците оценяват цените с 68% шанс тя да понижи лихвите на срещата си през април.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилероa дьо Гало каза в четвъртък, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвените проценти, добавяйки, че това ще дойде, когато „всички са убедени, че инфлацията ще се върне до 2%“.